Zuckerberg: “O zamanlarda Facebook olsaydı ABD - Irak savaşı engellenirdi!”

Dünyaca ünlü sosyal medya ağlarından Facebook’un CEO’su Mark Zuckerberg, ABD’nın Irak’a savaş açtığı 2003 yılında Facebook vb. platformlar mevcut olsaydı savaşın olmayacağını iddia etti.

BİLİM-TEKNOLOJİ 19.10.2019, 15:00 19.10.2019, 13:56
Zuckerberg: “O zamanlarda Facebook olsaydı ABD - Irak savaşı engellenirdi!”

Facebook’un kurucusu ve yöneticisi Mark Zuckerberg, ABD’de bir üniversitede yaptığı açıklamada oldukça dikkat çekici açıklamalar yaptı.

ABD tarafından 2003 senesinde Irak’ı işgalinin Facebook’u kurmasında önemli bir rolü olduğunu ifade eden milyarder girişimci şu ifadeleri kullandı:

“Üniversitedeyken ülkemiz Irak'ta yeni bir savaşa girmişti ve kampüsteki ruh hali çok kötüydü. İnsanlar, yaşanan olayların çoğundan habersizdi. Toplumdaki herkes sıkıntılı günlerden geçiyordu. Bu yıllar, herkesin kendini ifade edebilmesinin, deneyimlerini paylaşabilmesinin insanlara güç verdiği ve toplumları daha sağlıklı yaptığı yönündeki inancımı şekillendirdi.”

Facebook’u kurmasındaki asıl amacın, insanları bir araya getirebilmek ve onların sesini duyurabilmek olduğunu ifade eden Zuckerberg, Facebook ile birlikte toplumların özgürleşmesine katkıları bulunduğunu ifade etti.

Bu arada bilmeyenler için Facebook’un kuruluş hikayesini paylaşalım. Zuckerberg, 2003 senesinde Harvard’da öğrenciyken okuldaki en güzel ve yakışıklı öğrencilerin seçildiği facemash.com isimli bir siteyi kuruyor. Ardından kısa bir süre içerisinde müthiş bir popülerliğe ulaşan bu platform, okul yönetimi tarafından uygunsuz olduğu gerekçesiyle aynı yılın Kasım ayında kapatılıyor. Site üzerine bütün öğrencilerin fotoğraflarını ekleyebilmek amacıyla üniversitenin veri tabanına giriş yapan Zuckerberg, okuldan 6 ay uzaklaştırma alıyor.

Hemen ardından Aralık 2002’de Harvard öğrencileri Tyler Winklevoss, Cameron Winklevoss ve Divya Narendra’nın kurduğu HarvardConnection isimli sosyal ağ üzerinde çalışmalarını yapmaya başlıyor, fakat herkesten habersiz bireysel olarak rakip olmayı amaçladığı TheFacebook.com sitesini de öte yandan kuruyor.

Zuckerberg günümüzde Facebook olarak bildiğimiz sosyal medya platformunu 2004 yılında başlattığı zaman, Winklevoss kardeşlerin ciddi tepkisiyle karşılaşıyor. Kendilerinin fikirlerini çaldığı iddiasıyla mahkemeye başvuruyor Winklevoss kardeşler. Davanın sonucunda ise Zuckerberg, Winklevoss kardeşlere 65 milyon dolar tazminat ödüyor.

Yorumlar (0)