'Zorunlu güncelleme’ krizi sürüyor: WhatsApp çok hızlı düşüyor!

WhatsApp’ın AB üyesi dışında bulunan ülkelerdeki kullanıcılarını kapsayan yeni gizlilik sözleşmesi tartışmaları Türkiye’de de şiddetli tartışmaların konusu oldu. Verilerinin gizliliğine karşı endişe duyan kullanıcılar hem iOS hem de Android platformunda başka uygulamalara geçmeye başladı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 10.01.2021, 11:26 10.01.2021, 14:12
'Zorunlu güncelleme’ krizi sürüyor: WhatsApp çok hızlı düşüyor!

Apple firmasının uygulama marketi olan App Store üzerinde Türkiye’nin en çok indirilen mesajlaşma uygulaması olarak ilk sıraya “Telegram Messenger” yükseldi.

WhatsApp 3. sıraya geriledi

Geçtiğimiz günlerde Space X ve Tesla’nın kurucusu Elon Musk, yeni gizlilik sözleşmesinden dolayı WhatsApp’ın yerine “Signal” uygulamasını önermişti. Bu açıklamanın ardından birkaç gün içinde Signal’ın hisseleri yüzde 100 oranında değer kazanmıştı. İşte bu değerlenmenin etkisi marketteki verilere de yansıdı. Signal uygulama marketinde en çok indirilen ikinci uygulama oldu.

Android’in uygulama marketi olan Play Store’da da en fazla indirilen mesajlaşma uygulamasının Telegram Messenger olduğu görüldü. WhatsApp, Android marketinde ikinci sıraya gerilerken, 3. sırada ise yerli uygulama BİP bulunuyor.

“WhatsApp çifte standart uyguluyor”

WhatsApp tarafından 4 Ocak tarihinde Gizlilik İlkesi güncellenerek, kullanıcılara yeni ilkeleri kabul etmeleri amacıyla bir bildirim gönderilmişti.

Yeni koşullar kullanıcıların mesajları, hesap bilgileri, konum bilgileri gibi pek çok detayın Facebook’un şirketleriyle paylaşılmasını içeriyor. WhatsApp tarafından kullanıcılara 8 Şubat tarihine dek süre verilmişti. WhatsApp tarafından bu yeni koşulların kabul edilmemesi halinde uygulamanın kullanılmayacağı ifade edilmişti.

WhatsApp tarafından alınan bu kararın kullanıcılar tarafından yoğun bir şekilde eleştiriler almasının ardından yapılan açıklamada AB üyesi ülkelerde bulunan kullanıcıların bundan etkilenmeyeceğini ve kullanıcı verilerinin Facebook firmalarıyla paylaşılmayacağı açıklanmıştı.

Uzmanlar tarafından WhatsApp’ın uyguladığı bu politika “çifte standart” olarak yorumlanmıştı.

WhatsApp’ın veri güvenliğine dair sert yaptırımları bulunan yasal düzenlemeleri sebebiyle AB üyesi ülkelere karşı temkinli yaklaştığı ifade ediliyor.

Yorumlar (0)