Zihin okuyan kasklar satışa çıkıyor: Fiyatı dudak uçuklatıyor

ABD'de bir şirket, 5 yıl boyunca 110 milyon dolar yatırımla geliştirdiği ve zihin okuyabildiğini öne sürdüğü kaskları satışa sunmaya hazırlanıyor. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 17.06.2021, 12:03 17.06.2021, 12:06
Zihin okuyan kasklar satışa çıkıyor: Fiyatı dudak uçuklatıyor

Amerikalı girişimci Bryan Johnson’ın kurmuş olduğu Kernel isimli şirketi, zihinleri okuyabildiği öne sürülen kaskları 50 bin dolardan piyasaya sunacağı aktarıldı.

110 milyon dolarlık yatırım

Bryan Johnson'un, 5 yılda 110 milyon dolar yatırımla beyin aktivitelerini izleyip kayıt altına alabilen bir kask geliştirdiği ve bununla birlikte bilim dünyasını heyecanlandırdığı açıklandı. Birkaç kilogramlık olarak tasarlanan kaskların, kan akışını ve beynin elektriksel uyarılarını düşünce hızında ölçerek analiz eden ve söz konusu bu organın dünyaya tepkisine dair bir veri imkanı sağlayan sensör yuvalarını içerdiği ifade edildi.

Bu teknolojinin uzun bir dönemdir var olduğu fakat bunun milyonlarca dolara mâl olan ve klinik bir ortamda hastaların hareketsiz oturmasını zorunlu kılan oda boyutunda makinelerle mümkün olduğu kaydedildi. Açıklamada ayrıca şu ifadelere yer verildi:

"Herkesin takarak dolaşabileceği ve daha uygun fiyatlı bir teknolojinin vaadi, insan aklına durgunluk veriyor. Araştırmacılar, zihinsel bozukluklar, meditasyon, felçler,  beyin yaşlanması ve gibi geçmişteki metafizik deneyimlerin arka planındaki mekaniklere ilişkin bir fikir sahibi olmak için kaskları kullanmak için sabırsızlanıyor" 



"Maaş ödemelerini geciktirebiliyorduk"

Kaskın icadı için ciddi riske girdiklerini ifade eden Kernel'in yöneticilerinden B. Johnson, şirketin bu anlamda girişimlerine devam etmesi için şahsi banka hesabını sıfırladığını aktarırken, "Maaş ödemelerini bu süreçte iki hafta gecikmeli yapabiliyorduk" sözlerini kullandı.

Johnson, ayrıca "Bilim insanları, kanımı, DNA’mızı ve kalbimizi ölçmek için birçok test ve makineyi ürettiler. Fakat beyin testleri pahalı ve nadir olmayı sürdürüyordu ve bu anlamda bizi en çok tanımlayan organa ilişkin verilerimizi net ve keskin bir biçimde sınırlandırıyordu" açıklamasını yaptı.

Yorumlar (1)
Laz 3 yıl önce
Helal olsun