Zeytin çekirdeğinden bakın ne yapıldı

GAÜN (Gaziantep Üniversitesi) Fen Edebiyat Fakültesi'nden Prof. Dr. Nazım Şekeroğlu, Türk yemek ve kahvaltı kültüründe önemli bir yere sahip olan zeytinin çekirdeğinden kafeinsiz ve bitkisel kahve üretti.

BİLİM-TEKNOLOJİ 25.04.2022, 00:45
Zeytin çekirdeğinden bakın ne yapıldı

Prof. Dr. Şekeroğlu, bitkilerin geri dönüşümü ve bitkisel kahve üzerine sürdürdüğü araştırma çerçevesinde günlük hayatta sıklıkla tüketilen zeytin üzerine bir çalışma başlattı.

"Şifalı bir ürün"

Bu kapsamda akademik ve laboratuvar incelemelerinin akabinde zeytin çekirdeğinin hem geri dönüşümünü tesis etmek hem de ihtiva ettiği bitkisel minarelerin tüketilmesi amacıyla kahve üreten Şekeroğlu, basın mensuplarına, kutsal kitaplarda da sıklıkla geçen zeytinin doğduğu, dünya geneline dağıldığı bir bölgede yaşadıklarını dile getirdi.

Zeytinin tüm kısımlarının kullanıldığını ancak çekirdeğinin yakılması veyahut çöpe atılmasından yola çıkarak çalışma yaptıklarını dile getiren Şekeroğlu, "Son senelerde zeytin yağına ek olarak çiçeği ve yaprağının da pek çok şifalı yönleri keşfediliyor. Çekirdeğinde tohum barındıran ve bu tohumda fitokimyasal ihtiva eden çok önemli bir ürün. Biz de insanlara hizmet etmek için kahve yapmaya karar verdik." diye konuştu. 

"Kafeine duyarlı olan kişiler rahatlıkla tüketebilir"

Şekeroğlu, çekirdeklerini bir bütün olacak şekilde zeytinden ayırıp çeşitli işlemlerden geçirdikten sonra kavurup, Türk kahvesi şeklinde öğütme işlemi yaptıklarını kaydetti.

Zeytin çekirdeğinin çok şifalı olmasına karşın bir hayli acı tadı olduğunu belirten Şekeroğlu, şöyle konuştu:

"Bahse konu acılığı tarçın ve melengiç gibi bazı ürünlerden katarak ortadan kaldırmış olduk. Yüzde 70'lik kısmı zeytin çekirdeğinden meydana gelen, hem damak tadına uygun hem de sağlıklı kahve üretmiş olduk. Ürettiğimiz kahvede kafein de yok. Kafeine duyarlı olan kişiler rahatlıkla tüketebilir. Kahve bir kültür demektedir. Menengiç kahvesinin artık bir kahvesi var. Kentimize gelenler artık zeytin çekirdeği kahvesini de içebilecek."

Söz konusu kahvenin laboratuvar faaliyetlerini sürdürdüklerini ifade eden Şekeroğlu, "Hayvan deneyleri, hücre kültürleri ve faz faaliyetlerine doğru ilerliyoruz. Ülser, reflü, gastrit gibi hastalıkların tedavisinde kullanılacağını da düşünüyoruz. GAÜN Hastanesi ile gerçekleştireceğimiz faaliyetlerle bunları ortaya koyuyor olacağız." sözlerini sarf etti. 

Yorumlar (0)