Yükselen yeni ekonomisi ile video oyunculuğu çağı neler vadediyor?

Son yıllarda birçok genç oyun oynayarak para kazanmaya başladı. Bu olgu yeni bir ekonominin oluşmasına neden oldu. Dijital çağda video oyuncularının yeri ne? Sektör nereye evriliyor? Hepsi ve daha fazlası haberin ayrıntısında.

BİLİM-TEKNOLOJİ 24.12.2021, 21:30 25.12.2021, 00:24
Yükselen yeni ekonomisi ile video oyunculuğu çağı neler vadediyor?

Özellikle son 20 yılda internetin hayatımıza iyiden iyiye girmesiyle birlikte global bir dünyada yaşar olduk. Artık insanlar kendilerinden on binlerce kilometre uzaklıkta yaşayan kişilerin hayatına bir tıkla tanık olabiliyor. Bazen de kişiler bunu özellikle tercih ederek hayatlarını diğer insanlarla paylaşıp bu paylaşım üzerinden para kazanıyor.

Genç oyuncular yeni bir ekonomi oluşturdu

Youtube, Twitch gibi yayın platformlarının da artık iyice yaygınlaşması ile beraber insanların oyun oynayıp oynadıkları oyunu dünyadan pek çok insana yayınlayarak para kazandıkları bir model gelişti. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde pek çok genç video oyunları oynayarak yayınlardan gelen paralarla geçimini sağlıyor. Bu sektör öylesine büyüdü ki video oyunları üzerinden para kazanmanın eğitimini veren ve değeri milyar dolarlık olan şirketler de ortaya çıktı. Bu tarz video oyunları, dijital olarak elde edilen kazançları gerçek dünyaya aktararak yeni bir ekonominin oluşmasında öncü oldu.

Eğer evinizde genç bir çocuğunuz ya da kardeşiniz varsa, video oyunlarının başından bir türlü kalkmıyorsa ve siz çocuğunuzu ya da kardeşinizi bundan vazgeçirmek için her şeyi yapıyorsanız, bu yazıyı okuduktan sonra çocuğunuzun geleceği ile oynadığınızı düşünüp fikrinizi değiştirebilirsiniz.

Teknoloji yatırımcısı olan Moritz Baier-Lentz’in katıldığı bir forumda profesyonel video oyunculuğunun günümüz ekonomisinde artık büyük bir yer kapladığını ve oyna kazan video oyun türleri ile insanların gerçek hayata bile elde demeyecekleri düzeyde bir gelir düzeyine ulaşabildiklerini dile getirdi. Lentz bu olgunun özellikle gelişmekte olan ülkelerdeki pek çok gence gelir kapısı sağladığını da vurguladı. Uzmanlara göre oyna kazan türündeki oyunlar gerçek dünya ile dijital dünyayı birbirine yaklaştırıyor ve bu durum değer ve mülkiyet ilişkilerini derinden etkiliyor.

Dünya genelinde 13 milyon oyuncu var

2000’lerin başında oyna kazan oyun türüyle gelir elde etmek pazar piyasası çok aktif olmadığı için ve de insanların böyle bir talebi olmadığı için pek mümkün değildi. Bu nedenle yapılan işler bir gelir kapısı oluşturmak yerine birer hobi ya da uğraş olarak kalıyordu. Ancak özellikle son 10 yılda bu sektörde güvenli pazarların oluşması ve dünyanın giderek dijitalleşmesi ve globalleşmesi ile birlikte her geçen gün büyüyen bir dijital oyun oynama ve pazarlama sektörü oluştu.

Dünya Ekonomi Forumu’na katılan Stefan Brambilla’nın aktardığı verilere göre dünya genelinde 13 milyona yakın oyuncu dijital oyun oynayıp bu oyunların yayınlarını yaparak elde ettikleri gelirlerle lisans ve lisansüstü eğitimlerinin masraflarını karşıladı.

Gün geçtikçe daha çok insanın yer aldığı video oyunculuğu sektöründe yaklaşık 13 milyon oyuncu para kazanıyor.

Oyun endüstrisi muazzam büyüme kaydetti

Bugün, dünya üzerinde yaklaşık 3 milyar insan video oyunları oynuyor. Bununla birlikte profesyonel oyunculara yönelik eksiksiz bir altyapı oluşturuluyor. Bu altyapı ile birlikte oyunculara önemli fırsatlar sunuluyor. Oynadıkları oyunda en iyi olan oyuncular profesyonel e spor takımlarına katılarak maaşlı bir sporcu olmuş oluyor. Takımlar bu oyuncular sayesinde kitleler tarafından takip ediliyor ve sponsorluk anlaşması yapıyorlar.

Kariyerlerine bireysel olarak devam etmek isteyen insanlar da kendi evlerinden Twitch ve Youtube gibi platformlar üzerinden yaptıkları yayınlarla dünya üzerinde pek çok insana ulaşıyor ve kendi sponsorluk anlaşmalarını imzalıyorlar.

Her yıl binlerce e spor oyuncusu uluslararası turnuvalara katılarak para kazanıyor ve bu sayede takımları sponsorluk anlaşması imzalıyor.

En büyük medya kategorisi

Günümüzde video oyunları ele alınabilecek bütün kalemleriyle birlikte yaklaşık 335 milyar dolarlık bir sektör haline geldi. Video oyunları bu özelliği ile klasik medyada da yer alan film, dizi ya da Netflix, Amazon Prime gibi seçip izlenebilen eğlence hizmetlerini de geride bırakarak dünyadaki en büyük medya kategorisine dönüştü.

Bunun dışında oyunculara oyun içi satın alınabilen dijital öğe ve içeriklerde de yeni haklar tanındı. Yani profesyonelleşmeyen insanların büyük bir kısmının yaratılan bu büyük pastadan pay alamayacağı bir dünya oluşturuldu.

Gerçek ekonomide bu kadar kazanmak zor

Son zamanlarda özellikle oyna kazan oyunlarının potansiyelini açığa çıkaran bir çok topluluk ortaya çıktı. Örneğin Axie Infinity adındaki video oyunun günlük kullanıcı sayısı sadece birkaç ay içinden 5 bin kat artarak 4 binden 2 milyona kadar arttı. Özellikle Filipinler ve Vietnam gibi ülkelerde popüler hale gelen bu video oyununu oynayan oyuncular bu oyun üzerinden ülkelerindeki gerçek sektörlerde çalışıp elde edebilecekleri ücretten daha fazlasını kazanıyorlar. Yani bir anlamda dijital dünyada elde edilen gelirin gerçek dünyada elde edilen gelirin üstüne çıktığı söylenebilir.

Ayrıca gelişmekte olan ülkelerde yer alan oyuncuların oyna-kazan oyunlara yönelmelerini sağlamak amacıyla eğitim veren Yield Guild Games gibi burs veren platformlara büyük yatırımlar yapıldı ve bu platformların değeri birkaç ay içinde milyar dolarlara ulaştı. Bu da oyna kazan oyun sektöründe eğitim veren kurumların da ciddi bir rağbet gördüğü ve oyun sektörü ekonomisinde ciddi bir yer kapladığını gösteriyor.

Sektördeki sorunlar

Bütün bunların yanında sektöre özel bazı problemler de yok değil. Öncelikli olarak Finansal raporlama ve kazançların vergilendirmesi konusunda sorunlar mevcut. Dijital oyun yayıncılığı piyasasında hizmet olarak insanların sunulması da başlı başına bir sorun. Bütün bunların sosyal güvence eksiklikleri ve sınırlı iş güvenliği gibi sorunlar da mevcut. Hali hazırda dünya pazarında serbest çalışanların oluşturduğu pay oldukça fazla iken devletlerin bu konuya bir çözüm bulup karışıklığı ortadan kaldırmak adına adil düzenleme sunması gerekiyor.

Bazı ülkelerde henüz dijitalleşme adımları atılmadığı için vergilendirme yöntemlerinde hukuki ve finansal sonuçlar ortaya çıkıyor.

Metaverse ile oyna-kazan sektörü daha da büyüyecek

Oyun oynayarak para kazanma ekonomisi ne kadar büyük olsa da hala çok genç bir alan. Ancak gelecekte yaşanacak gelişmelerde bu ekonomi gittikçe büyüyebilir. Özellikle son günler de gündemden düşmeyen metaverse olgusunun da olaya dahil olmasıyla oyna kazan ekonomisinde büyük bir patlama yaşanabilir.

Metaverse ile ilgili yaptığımız haberde bu olgunun tam olarak ne olduğu, hayatımızı nasıl değiştirdiği ve gelecekte ne gibi değişikliklere neden olacağı konularına değinmiştik. Metaverse evreni ile birlikte artık dünyamız gittikçe dijitalleşecek yaşadığımız gerçek evrenin yerini sanal evrenler almaya başlayacak. Bu dijitalleşmeden en büyük payı olacak sektör de kuşkusuz oyna kazan oyun sektörü olacak.

Dijital kimlikler ve objeler oluşturulabilir

Oyuncular bu evrende kendi dijital kimliklerini oluşturabilecekler. Kendi kimliklerinin yanı sıra bu evrene ait obje ve mülkiyetleri de oluşturup bunların sahipliğini yapabilecekler. Yine son dönemde gündemde olan NFT teknolojileri ile beraber de bu mülkiyetler kripto zincir aracılığıyla resmiyete kavuşabilirler.

Zaten oyun sektörü son 10 yılda bu dijitalleşme ve globalleşmeden en büyük payı alıyor. Metaverse ve NFT teknolojileri bu payı önümüzdeki dönemde gittikçe artıracak ve belki de bir tekelleşme söz konusu olacak. Gün geçtikçe büyüyen ve sonunda tam olarak neye dönüşeceği belli olmayan oyun sektörünün bir gün diğer sektörleri de içine alması olası gözüküyor.

HABERNEDİYOR.COM / TAYFUR BAL - ÖZEL HABER

Yorumlar (0)