YouTube’dan kullanıcılara kötü haber: Bugünden itibaren yasaklandı

YouTube’u ücretsiz kullanan kullanıcılar, bugünden itibaren reklam engelleyicilerini kullanamayacak.  Reklamsız YouTube kullanmak isteyenler, Premium üyeliği tercih edebilecek.

BİLİM-TEKNOLOJİ 11.05.2023, 11:55 12.05.2023, 09:03 Şeyda Gül
YouTube’dan kullanıcılara kötü haber: Bugünden itibaren yasaklandı

Dünya çapında 2,5 milyardan fazla kullanıcısı bulunan YouTube, Premium kullanıcısı olmayanlara kötü haberi verdi. İnternetteki en popüler video paylaşım platformu konumunda olan YouTube, sitenin gelir tarafındaki reklamların hayati konumda olduğunu bir kez daha gözler önüne sererek reklam eline engelleyicilere kısıtlama getirdi.

Bugünden itibaren reklam engelleyicilere izin yok

Birçok kullanıcı tarafından şikayet edilen ve aralarında 30 saniyelik geçilmeyen reklamların bulunduğu YouTube'da, ücretsiz kullanıcı olan pek çok kişi farklı programlarla reklam engelleyicisi kullanıyordu.  Ancak bugün YouTube'a girenler reklam engelleyicilerinin çalışmadığını gördü. Reklam engelleyici açıkken artık video izleyemeyeceklerini gören YouTube kullanıcılarının karşısına çıkan notta şu ifadeler yer aldı;

“YouTube’da reklam engelleyicilere izin verilmez. Bir reklam engelleyici kullanıyor olabilirsiniz, Reklamlar, YouTube’un dünya çapındaki milyarlarca kullanıcı için ücretsiz kalmasını sağlıyor. İsterseniz reklamsız YouTube Premium abonelik seçeneğini deneyebilirsiniz ve içerik üreticileri gelir kazanmaya devam eder.”

Premium üyelikle reklamsız içerikler izlemek mümkün

Premium abonelik seçeneği ile uzun süredir reklamsız bir deneyim sunan YouTube, telefon kilitliyken de video izleme özelliği sunuyor. Bu nedenle reklam engelleyicisi kullanarak YouTube'u reklamsız İzlemek isteyenler, bugünden itibaren Premium seçeneğini tercih edebilirler.

Ödeme yapmayan kullanıcıların reklam izlemesi zorunlu

Bu durumun dünya çapında bir deney olduğunu belirten YouTube çalışanı, yapılan bu çalışmanın YouTube Premium’a etkisini ölçmeye çalıştıklarını söyledi. Diğer tüm platformlarında hali hazırda bu yöntemi kullandığından bahseden YouTube çalışanı, ödeme yapmayan YouTube kullanıcılarının reklam izlemesini zorunlu hale getireceğini sinyalini verdi.

YouTube’nin hamlesi çok tepki gördü

YouTube'un yaptığı hamle ücretsiz kullanıcılar tarafından çok tepki çekse de şirket yöntemden vazgeçmeyecek gibi görünüyor. Şirketin politikasına göre kullanıcılar ya ödeme yapıp Premium abonelik seçeneğini satın alacak ya da reklam izleyerek içeriklere erişecek.

Yorumlar (0)