YouTube'dan aşı karşıtı içeriklerle ilgili karar

YouTube, uzmanların ülkede COVID-19 (yeni tip koronavirüs) aşılama sürecinin yavaşlamasından büyük oranda sorumlu tuttuğu aşı karşıtı aktivistlerin kanallarını kapattığını ve dezenformasyon yasağını bütün aşıları içine alacak şekilde genişlettiğini duyurdu.

BİLİM-TEKNOLOJİ 29.09.2021, 18:15 29.09.2021, 18:53
YouTube'dan aşı karşıtı içeriklerle ilgili karar

Aşı karşıtı içerikleri kontrol altına alma politikası kapsamında YouTube, sağlık yetkililerinin onay verdiği ve yaygın olarak kullanılan aşıların tehlikeli ve etkisiz olduğunu savunan videoları kaldırırken, aşı hususunda dezenformasyon yaydığını öne sürdüğü Robert F. Kennedy Jr ve Joseph Mercola gibi ünlü aşı karşıtlarının yanı sıra, Almanca yayın yapan iki Rus kanalını kalıcı olarak kapattı.

Daha evvel COVID-19 aşıları hakkında dezenformasyon yayan videoları kaldırma yönünde karar veren firma, kararı bütün aşıları kapsayacak şekilde genişlettiğini ifade etti.

133 bin video kaldırıldı

YouTube’un global güvenlik ve güvenden sorumlu başkan yardımcısı Matt Halprin, firmanın sadece COVID-19 aşılarına odaklandığı için harekete geçmekte biraz geç kaldığını fakat başka aşılar hususundaki dezenformasyonun koronavirüs aşılarına karşı da şüphe doğurduğunu gördükleri için yasağı genişlettiklerini dile getirdi.

Diğer yandan, Halprin, YouTube’un insanların aşılar ile ilgili kişisel tecrübelerini anlattığı, yaşadıkları yan etkilerden ve sorunlardan söz eden videolara, aşıların tarihi başarı veyahut başarısızlıklarına ve bilimsel tartışmalara yer verileceğine vurgu yaptı.

Halprin, yeni politikası kapsamında aşı karşıtı 133 bin videonun kaldırıldığını açıklandı.

Firma aynı zamanda güvenilir kaynakların bilgilendirici videolarına daha fazla yer vermek için çalıştıklarını bildirdi.

ABD Senatörü John F. Kennedy’nin oğlu olan avukat Robert F. Kennedy Jr ve alternatif tıp ürünleri satan Joseph Mercola, ABD’de aşı karşıtı hareketin en ünlü yüzleri olarak öne çıkıyor.

Biden da işaret etmişti

Uzmanlar, İngiltere'de yüzde 67, Kanada’da ise yüzde 71 olan iki doz COVID-19 aşısı yaptıranların oranının ABD’de 56’da kalmasını sosyal medyanın sebep olduğu dezenformasyonla ilişkilendiriyor.

Temmuz ayında ABD Başkanı Joe Biden da sosyal medya firmalarının aşı karşıtı dezenformasyondan sorumlu olduğunu ve problemi çözmeleri gerektiğini belirtmişti.

Yorumlar (0)