YouTube'da dolandırıcılık yaptı, cezasını ağır ödedi!

Nebraska’da yaşamını sürdüren bir adam, ünlü video platformu Youtube’ın telif hakkı sistemini ihlal ederek dolandırıcılık yapmak için kullandı ve bunun sonucunda az sayılamayacak bir gelir elde etti. Youtube tarafından tespit edilen kişi 25 bin dolar ceza ödemek zorunda kaldı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 17.10.2019, 14:00
YouTube'da dolandırıcılık yaptı, cezasını ağır ödedi!

Nebraskalı Christopher Brady ismindeki şahıs, ABD’nin DMCA telif hakkı yasası kapsamında Youtube’un telif ödeme sistemini dolandırdı. Sonucunda suçları ortaya çıkan Brady, Youtube’a yapacağı ödemenin ardından, “YouTube kullanıcıları tarafından yüklenen materyalin telif haklarımı ihlal ettiğini iddia ederek para kazandığı” gerekçesiyle halktan özür dileyecek.

Christopher Brady isimli şahıs Youtube üzerinde özellikle belirli yayıncıları hedef alarak yaptıkları yayınları telif hakkı içerdiği gerekçesiyle Youtube’a şikayet ediyordu.

Youtube’ın mevcut sisteminde 3 kez şikayet edilen ve telif hakkı ihlali yapan kanalların kapatılması hususu yer alıyor. Özelikle Minecraft yayını yapan yayıncıların kanallarını 2 kez şikayet eden şahıs 3. Kez şikayet etmeden yayıncıyla iletişime geçiyordu ve telif hakkını ihlal ettiğini söyleyerek tekrar şikayet etmemek için kullanıcılardan para talep ediyordu. 150-300 dolar arasında bir teklif sunan şahıs ödemeyi Bitcoin ile yaparsa indirim dahi yapacağını söylüyordu.

Youtube’u bu yolla telif haklarını kullanarak dolandırmak isteyen adam bulundu ve Ağustos ayında görülen davada onlarca sahte telif ihlali sebebiyle geri ödeme bildirimi yaptığını söyledi.

Anlaşma neticesinde 25 bin dolar ceza ödemeyi kabul eden Brady için YouTube sözcüsü, “Bu çözüm, telif hakkı sistemimizi kötüye kullananların karşılaşacakları gerçek sonuçları gösteriyor. Sistemimizin kötüye kullanılmasını önlemek için çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi.

Yorumlar (0)