Yok artık! Proteinler notaya dönüştürüldü

Tüm canlıların temel yapı taşları olan proteinlerin moleküler yapıları, bilim insanları tarafından nota dizilerine dönüştürüldü.

BİLİM-TEKNOLOJİ 30.06.2019, 15:13
Yok artık! Proteinler notaya dönüştürüldü

ScienceDaily'de yer alan habere göre, Massachusetts Teknoloji Enstitüsünde görevli bilim insanları Markus Buehler ve Chi Hua Yu liderliğindeki bir ekip, 20 tür amino asiti 20 tını dizisine çevirdi. Böylece her proteinin uzun amino asit dizilimleri nota dizilerine dönüştü. 

Ekip, farklı türde proteinlerin oluşturduğu melodileri incelemek için yapay zekadan yararlandı.

Yapay zekaya, nota dizelerinde küçük değişiklikler yapma veya bunlardan tamamen yeni diziler ortaya çıkarma emri verildi. Üzerinde değişiklik yapılan seslerin tekrar protein dizilimlerine dönüştürülmesiyle de doğada daha önce hiç rastlanmayan yeni proteinler oluşturuldu.

Markus Buehler, ortaya çıkan melodileri dinlediğinde artık belirli yapısal fonksiyonlara sahip proteinlere karşılık gelen amino asit dizilimlerini ayırt edebildiğini ifade ederek, amaçlarının, proteinleri ve varyasyonlarını daha iyi anlamaya çalışmak olduğunu kaydetti.

Markus Buehler, "Proteinlerin kendi dilleri var ve bunun nasıl çalıştığını bilmiyoruz. İpek proteinini ipek proteini yapan şeyin ne olduğunu ya da bir enzimde bulunan fonksiyonları hangi örüntülerin yansıttığını bilmiyoruz. Şifreyi bilmiyoruz." şeklinde konuştu.

Çalışmayla ilgili tüm ayrıntılar ACS Nano dergisinde yayınlandı.

Deri, kemik, kasın yapısını oluşturan proteinlerin, tüm canlıların işleyişini düzenleyen fonksiyonel maddelerin konakçısı, kimyasallar ve moleküler değişimlerin sinyalini veren enzimler olduğu belirtiliyor.

Proteinlerin, sıklıkla fonksiyonlarını belirleyen şekilleri dahil yapılarının çok karmaşık olduğu ifade ediliyor.

Yorumlar (0)