Yıllar sonra yeniden Ay’a gitmek için ilk adım bugün atılıyor

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Ay’a yeniden insan göndermek için ilk adımı atıyor. Bu kapsamda geliştirilen ‘SLS-Orion’ kapsülü, bugün deneme uçuşu için uzaya fırlatılacak. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 29.08.2022, 09:35
Yıllar sonra yeniden Ay’a gitmek için ilk adım bugün atılıyor

Uzun süredir üzerinde çalışmalar yapılan ‘SLS-Orion’ kapsülünün bugün TSİ 13.30’da fırlatılması planlanıyor. NASA tarafından üretilen mega roket, eğer görevlerini başarılı bir şekilde tamamlarsa insanların yeniden Ay’a gitmesi için önemli bir eşik aşılmış olacak. Heyecan uyandıran gelişmeyi izleyicileri ile paylaşan NBC News, roket ve kapsül birleşimi olan ‘SLS-Orion’ uzay aracının Cape Canaveral’da yer alan Kennedy Uzay Merkezi’nden fırlatılacağını açıkladı. 

Apollo projesindeki başarıları yeniden tekrarlamak istiyorlar

Bugün uzaya fırlatılacak olan SLS-Orion, Ay’ın etrafında 6 hafta boyunca dönecek. ‘Artemis 1’ olarak adlandırılan test uçuşu sonrası dev uzay aracı yeniden Dünya’ya dönüş yapacak. NASA, ‘SLS-Orion’ uzay aracı ile 1960’lı ve 1970’li yıllara damga vuran Apollo projesindeki başarıları yeniden tekrarlamak istiyor. 

37 milyar dolara mal oldu

Astronotlu uçuşlar için uygun olup olmadığı değerlendirilecek olan ‘SLS-Orion’ uzay gemisi, bir dizi zorlu testlerden geçecek. SLS'nin, NASA'nın Apollo projesi esnasında uçurduğu Satürn V roketlerinden bu yana inşa ettiği en büyük yeni dikey fırlatma sistemini temsil ettiği bildiriliyor. Dev uzay aracının testleri, tasarımı, zemin tesisleri ve inşası, bugüne kadar NASA’ya toplam 37 milyar dolara mal oldu. Artemis programlarında başarı elde edilmesi halinde NASA, en erken 2025 yılında yeniden Ay’a insan göndermeyi hedefliyor. Bu hedefin, Mars’a insan göndermeyi hedefleyen daha iddialı çalışmalar için bir sıçrama tahtası olacağı düşünülüyor. 

2025’te yeniden Ay’a ayak basılması hedefleniyor

Uzaya bugün fırlatılacak olan uzay kapsülünün görevi, Ay’ın etrafında bir tur dönmek olacak. Bu görev esnasında SLS-Orion’un ısı kalkanlarının ne kadar güçlü ve dayanıklı olduğu da tespit edilecek. Eğer görev başarıyla tamamlanırsa, ardından Artemis 2 görevine geçilecek. Bu kapsamda 2024 yılında insanlı uçuş denenecek ancak bu uçuşta astronotlar Ay yüzeyine ayak basmayacak. Proje kapsamında 2025 yılında ise Artemis 3 görevine geçilecek. Bu görevde astronotların yıllar sonra yeniden Ay’a iniş yapması ve ayak basması hedefleniyor. 

“Artemis 1 uçuşu ile yeni bir serüven başlıyor”

Artemis görevlerine ilişkin kısa süre önce açıklamalarda bulunan NASA astronotu Randy Bresnik, “Artemis 1 uçuşu ile yeni bir serüven başlıyor. Artemis 1 uçuşu ile birlikte Artemis 2 görevinde nelerin riskli olup olmadığını daha net bir şekilde görmüş olacağız. Tüm dünya için heyecan verici bir süreçten geçiyoruz. Ay’a yeniden gitme düşüncesi hepimizi çok heyecanlandırıyor” şeklinde konuştu. 

Yorumlar (0)