'Yıldızları dinleyecek' gönüllüler aranıyor

Belçika'daki bilim insanları, yıldızların sınıflandırılması veyahut tespit edilmesi amacıyla 'yıldızları dinleyecek' gönüllü kişiler aradıklarını açıkladı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 10.01.2022, 22:28 11.01.2022, 14:02
'Yıldızları dinleyecek' gönüllüler aranıyor

Ülkedeki Leuven Üniversitesi astronomlarınca sürdürülen 'AstroSounds' isimli proje için kurulan internet adresinde astronominin yalnızca görsel gözlemden oluşmadığı, yıldızların tıpkı müzik aletleri gibi titreşimler sayesinde sesler çıkarabildiği kaydedildi.

Bir müzik aletinin, oluşturduğu tınılarla ayırt edilebildiğinin altı çizilen duyuruda, proje çerçevesinde yıldızlardan edinilen sesleri insan kulağının duyup duymayacağı hususunda faaliyetler yapılacağı aktarıldı.

"Yıldızlar, dev çanlar gibi çınlıyor"

Araştırmacılardan Katrien Kolenberg, bazı yıldızların titreşim yaparak insan kulağının duyamayacağı şekilde dev çanlar gibi çınladığını ifade etti.

Astronom Kolenberg, bahse konu çınlamalar ve titreşimler sebebiyle yıldızlardan gelen ışıklarda değişim olduğunu, söz konusu değişimlerin de işitilebilen seslere çevrilebileceğini kaydetti. Kolenberg, böylelikle oluşan tınıların yıldızların sınıflandırılmasında veyahut tespit edilmesinde kullanılabileceğini vurguladı.

Yıldızların ne şekilde dinleneceğine ve bunun ne fayda sağlayacağına da değinen Kolenberg, "Güneş ve diğer tüm yıldızlar devasa gaz topları olarak da tanımlanabilir. Bunların farklı sesler oluşturan farklı özellikleri vardır. Farklı tipte olan yıldızları çok sayıda insana dinleterek insan kulağının data analizinde ne denli etkin olduğunu da tespit edebiliriz." diye konuştu.

Söz konusu proje, Kolenberg ile görme engelli bilim insanı Wanda Diaz-Merced tarafından sürdürülüyor. Diaz-Merced'in yıldız datalarının işitme bazlı analizi hakkında gerçekleştirdiği doktora çalışmaları AstroSounds'un esasını oluşturuyor.

Yorumlar (0)