Yerli ve milli! Türkiye’nin ilk uzman nişancı tüfeğinin özellikleri…

Makine ve Kimya Endüstrisi A.Ş. (MKE) tarafından yerli ve milli imkânlarla üretilen, Türkiye’nin ara kalibre atış imkanına sahip ilk uzman nişancı tüfeği KN-12, birbirinden önemli özellikleriyle Türk Silahlı Kuvvetleri’nin gücüne güç katacak. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 29.05.2022, 17:37 29.05.2022, 17:42
Yerli ve milli! Türkiye’nin ilk uzman nişancı tüfeğinin özellikleri…

MKE mühendislerince uzun soluklu bir çalışma neticesinde geliştirilen KN-12, üstün kabiliyeti ile başta terörle mücadele faaliyetleri olmak üzere Mehmetçik’e büyük katkı sağlayacak. Değiştirilebilir namlu özelliğine sahip olan KN-12, 7.62 mm ve 8.59 mm kalibrede atış yapabiliyor. 

7 kilo 200 gram ağırlığında

7 kilo 200 gram net ağırlığı bulunan uzman nişancı tüfeği, yaklaşık 1 metre uzunluğa sahip. NATO standartları çerçevesinde gerçekleştirilen tüm testlerden başarıyla geçen KN-12’nin önümüzdeki ay Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ilk parti teslimatı yapılacak. 

“KN-12, kendi alanında en iyiler arasında yer alıyor”

Teknolojik silah hakkında açıklamalarda bulunan MKE AR-GE Direktörlüğü Silah Takım Lideri Osman Yağbasan, “KN-12, kendi alanında en iyiler arasında yer alıyor. Bu silah aynı zamanda Türk Silahlı Kuvvetleri’mize teslim edilecek olan ilk değişken kalibreli uzman nişancı tüfeği olma özelliğini taşıyor. Değişken kalibre özelliği sayesinde 7.62 mm ve 8.59 mm kalibreleri, sadece 60 saniye içinde kolay ve hızlı bir şekilde takılabiliyor. Menzili yaklaşık olarak bin 200 metre. Katlanabilir dipçik özelliğine sahip. Kullanımı son derece basit ve sahada oldukça katkı sağlayacak bir tüfek. 7 kilo 200 gram ağırlığı var ve hemen hemen bin 100 milimetre uzunlukta” şeklinde konuştu. 

NATO standartları kapsamındaki tüm testleri başarıyla tamamladı

KN-12’nin NATO standartları kapsamında gerçekleştirilen tüm testleri başarıyla tamamlandığının altını çizen Yağbasan, “NATO standartları çerçevesinde bu silahlarımız elbette belli bir teste tabi tutuluyor. KN-12, bu testlerin tamamından yüksek başarı oranı ile geçti. Tasarım süreci için yaklaşık 6 aylık bir çalışma dönemimiz oldu. Önümüzde ay KN-12’nin ilk parti teslimatını Türk Silahlı Kuvvetleri’mize yapmayı hedefliyoruz. Ordumuza katkı sağlamaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. 

“Menzil uzaklığı bin 200 metre”

Yerli savunma sanayi alanında ilklerin gerçekleşmeye devam ettiğini belirten Yağbasan, “Bu tüfeğimiz de değişken kalibre özelliğine sahip ilk uzman nişancı tüfeğimiz oldu. Atış sonrası 8.59 kalibre genişlediği için 7.62’lik bir fişekten daha uzak noktalara hassas atış yapma olanağı sağlıyor. Menzil uzaklığı bin 200 metre ve üzeri diyebiliriz. Silah envanterimizdeki yerlileşme hamlesi kapsamında bu tarz teknolojik ve özgün ürünler üretiyoruz. Bu da bizim için çok büyük onur. Kendi alanında dünya çapında öne çıkan bir tüfek daha Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine katılıyor” dedi. 

Yorumlar (0)