Yerli ve milli radar Kalkan-II görev başında

Türkiye’nin ilk milli ve yerli hava savunma ve erken ikaz radarı olan Kalkın, sivil ve askeri tesisleri korumaya devam ediyor. Türk mühendisler tarafından geliştirilen pek çok elektronik taramalı faz dizili radar ile radar teknolojisinin atası olarak görülen “Kalkan” radarı, yeni yeteneklerle görev başında. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 22.04.2022, 15:37 23.04.2022, 12:07
Yerli ve milli radar Kalkan-II görev başında

Yerli ve milli hava savunma ve erken ikaz radarı olan Kalkan, kritik noktada olan askeri tesisleri ve aynı zamanda halkın huzur ve refahı için sivil tesisleri korumaya devam ediyor. Elektronik taramalı faz dizili radar geliştirilmesi konusunda önemli bir proje olarak ASELSAN bünyesinde geliştirilen Kalkan, Türkiye’nin en yüksek radar teknolojilerini bünyesinde toplayan yerli ve milli araç olarak ön plana çıkıyor. Radar üretebilen ülkeler arasında Türkiye’nin girmesine vesile olan proje, kısa zamanda savunma sanayiinin yapı taşı oldu. Yeni teknolojiler ve elde edilen tecrübelerle sürekli geliştirilen Kalkan’ın bir yenisi daha kullanıma açıldı.

Kalkan-II de artık görev başında

Kalkan radar sisteminin geliştirilmiş teknolojisi olarak görücüye çıkan Kalkan-II sistemi hava hedeflerini en hızlı ve doğru şekilde tespit edilerek kullanıyor. En yeni teknolojiye sahip olan sistem çeşitli farklı tehditleri kısa sürede tespit ve takip ediyor. Bağlı olduğu kara unsurlarına sağladığı verilerle büyük destek sağlıyor. Aynı zamanda bağlı olduğu savunma sistemleriyle düşman unsurlarının imha edilmesini sağlıyor. Kalkan-II yerli ve milli radarı muharebe sahalarında elektronik karışıklık yaratmaya çalışan düşman unsurlarının sistemlerini de tespit ve takip edebiliyor. HERİKKS’in (Hava Savunma Erken İkaz ve Komuta Kontrol Sistemi) ana arama radarı olarak TSK (Türk Silahlı Kuvvetleri) envanterine eklenen Kalkan-II, 2011 senesinden bu yana en kritik noktalarda güvenlik personellerinin en büyük yardımcısı olarak görev yapıyor. 



Dış kaynaklara bağımlılık azaldı

Kalkan-II radarı, TSK’nın orta ve alçak irtifa hava savunma sistemi ihtiyaçları konusunda dışa bağımlılığı büyük oranda ortadan kaldırdı. Yerli ve milli radar, HİSAR O+ Hava Savunma Sistemi ile birlikte çalışarak ve adeta bir parçası olarak yaklaşan tehditleri imha etmek konusunda füze ara güdüm radarı olarak kullanılıyor. Radar, 360 derecelik kapsama açısına sahip olarak 100 hedefi aynı anda görüyor, tespit ediyor ve takip ediyor. Helikopterlerle taşınabilen bu sistem, zorlu çevre koşullarına karşı dayanıklı olarak uzun saatler boyunca havada görev yapabiliyor. Kalkan-II hakkında konuşan ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün, Türkiye’nin artık yüksek radar teknolojisi konusunda global bir marka haline geldiğini ifade ediyor.

“Çok az ülkenin yapabildiğini yapıyoruz”

“ASELSAN olarak radar teknolojisi alanında da faaliyetlerimiz devam ediyor. Ülkemiz için oldukça önemli olan yerli ve milli sistem zorunluluğunu net şekilde gideriyoruz. Ülkemiz, dünyada sayılı ülkenin geliştirebildiği sistemleri kendi milli ve yerli imkanlarıyla üretmeyi başararak bu konuda uzman ülkeler arasında yer almıştır. Biz tasarlıyoruz, üretiyoruz ve geliştiriyoruz. Radar projelerimizde daha fazla teknolojik yeteneği ve mükemmelliği kazanmayı hedefliyoruz. Güvenlik güçlerimizin sahadaki etkisinin ve farkındalığının artırılması konusunda çalışıyoruz. Sahip olduğumuz yetenekler sayesinde kısa sürede en hızlı şekilde ihtiyaçları tespit edip gideriyoruz. Türk mühendisliğinin gücüyle gece gündüz çalışmaya devam ediyoruz.”

Yorumlar (0)