Yerli ve milli helikopterlerin yolu açıldı 

TUSAŞ, Gökbey ve diğer helikopterlerini geliştirme konusundaki marifetini belgeledi ve helikopterleri müşterilerle buluşturmak için önemli bir adım attı. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 21.06.2021, 17:55
Yerli ve milli helikopterlerin yolu açıldı 

Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ), Gökbey gibi büyük boyutlu helikopterlere yönelik tasarım, organizasyon ve üretim kabiliyetini belgelendirdi. Helikopterlerin, bu belgelere dayanarak satışlarının yapılmasına başlanacak.







TUSAŞ Organizasyon Onayları Müdürü Yetiş Uysal, ve helikopterler hakkında açıklama yaptı. Uysal: “Sertifikasyon çalışmaları, helikopterlerin uçuşa elverişli olduğunun belgesi. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından alınan tasarım organizasyon onayı sertifikası, tasarım yapan organizasyonun yeterliliğini tasdik ediyor. Bu belgeyi aldığımız için gururluyuz. Gökbey helikopterimizin uçuş testleri yoğun olarak devam ederken arka planda yazılımların ve parçaların testleri de sürüyor. Bu testleri, en son teknoloji cihazlarımızla izliyoruz ve analizini yapıyoruz. Sertifikasyon şartlarının yerine getirilip getirilmediğini analiz ediyoruz. Tüm bu raporları ise Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne sunacağız. Sonrasında ise onlardan Helikopter tip sertifikası alacağız. Bu da sürecin son adımı olacak.” 







“Hürkuş ile küçük uçaklar sınıfında aynı sertifikayı aldık” 



Uysal: “Tasarım organizasyon onayının belgesi olan sertifika, sınıf bazında veriliyor. 2014 senesinde Hürkuş ile küçük uçaklar sınıfında aynı sertifikayı aldık. Bu kez de Gökbey ile büyük helikopterler için sertifikayı alacağız. Bundan sonra geliştireceğimiz küçük uçaklar ve büyük helikopterler için onayımız bulunuyor.” 







“Bu belgeler dünya genelinde oldukça önemli” 



Uysal: “Bir hava aracının emniyetli olup olmadığına karar vermek için bu sertifika gerekiyor. Bu sertifika aynı zamanda müşterilerin, araçları satın almasını sağlıyor.” 



Yorumlar (0)