Yerli ve milli hava savunma sistemimizin eğitimleri başladı 

Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait olan “Hisar hava savunma sistemleri” için personel eğitimleri başladı. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 29.04.2021, 09:51 29.04.2021, 18:08
Yerli ve milli hava savunma sistemimizin eğitimleri başladı 

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayisi Başkanlığı ve ASELSAN önderliğinde tasarlanıp üretilen ve “Türkiye’nin ilk yerli ve milli hava savunma sistemi” görevinde olan Hisar’ın personel eğitimleri başladı. Eğitici eğitimlerinin kısa süre önce tamamlandığı sistemde şu anda yalnızca simülatör eğitimleri tercih ediliyor.

Dijital eğitimlerin pek çok olumlu yanı var

Hava savunmasında büyük bir sorumluluğu üstlenmeye hazırlanan Hisar’ın eğitimlerini, Kara Kuvvetleri Komutanlığı personeli veriyor. ASELSAN’ın öncü olduğu eğitimlerde “bütünleşik çalışan simülatörler” kullanılması tercih ediliyor. Simülatörsüz eğitimin tercih edilmesinin nedenleri ise hem boş yere mühimmat kullanımından kaçınılması hem simülatör eğitiminin defalarca tekrar edilebilen bir eğitim olması hem de gerçek eğitimin pahalılığından kaçınılması. 



Eğitimler oldukça sıkı yapılıyor

ASELSAN ve diğer üreticilerin uzman kadrosu, sürecin başından beri sıkı eğitimler ile yetiştirildi. Haftalar süren simülatör eğitici eğitiminden sonra alt personel eğitimlerine başlandı. Amaç, “en verimli düzeyde” beceriyi oluşturmak.

Sistem içinde hazır olarak üretilen simülatör ile “sahada karşılaşılabilecek her türlü olumsuz duruma uygun senaryolar” üretilmiş durumda. Personeller, bu tehditleri saf dışı bırakmak ve bunlara karşı yeni taktikler üretmek için eğitiliyor. 

Etkin hava savunması yapılıyor

Hisar savunma sistemi, günümüzde son teknoloji kullanılarak üretilmiş olan helikopterleri, savaş uçaklarını, insansız hava araçlarını ve seyir füzelerini etkisiz hale getirmek için üretilmiş durumda. Sistem içinde kullanılan iki ayrı “Hisar-A+” ve “Hisar-O+” mekanizması sayesinde farklı irtifalardan gelen tehditlere karşı farklı savunma yolları tercih edilebiliyor.

Çoğunlukla alçak ve orta irtifa saldırılarına karşı etkili olan Hisar, deniz, hava ve kara ordusunun ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla yüzde 80 yerli katkı ve 100’den fazla yerli çözüm ortaklarıyla geliştirildi.



Devamlı güncellenebilen sistemi var

RF ayırıcı başlıkları, veri bağlı donanımları ve kızılötesi sistemi ile ASELSAN’ın imzasını barındıran Hisar’ın füze sistemi ise ROKETSAN tarafından geliştirildi.

En yeni teknoloji ile üretilen bu sistem, sürekli olarak güncellenebilir şekilde üretildi. Bu sayede Hisar, yeni teknolojiler geliştiğinde eskimeyecek bir sisteme sahip olacak. 

Yorumlar (0)