Yerli üretimde atılımlar sürüyor!

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ülkemizde ilk kez bir alüminyum motor bloku üretileceğini duyurdu.

BİLİM-TEKNOLOJİ 22.10.2019, 17:12
Yerli üretimde atılımlar sürüyor!

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye'de ilk defa üretilecek olan alüminyum motor blokunun Oyak Renault Yüksek Basınçlı Alüminyum Enjeksiyon Fabrikası'nda imal edileceğini belirterek "Bu fabrika, Renault'nun ülkemizde ve Avrupa'da bulunan tek hibrit motor üretim tesisi olacak. Burada üretilen motorlar Çin, İspanya ve İngiltere’ye satılacak." şeklinde konuştu.

Bakan Varank, Bursa'da düzenlenen Oyak Renault Yüksek Basınçlı Alüminyum Enjeksiyon Fabrikası Test Üretimi Töreni'ne katıldı. Söz konusu üretim merkezini gezen Varank, Renault'nun burada ürettiği motorlarla ilgili bilgi aldı. Renault tarafından Türkiye'de üretilen ilk otomobille de deneme sürüşü yapan Varank, ardından firmanın üretimi olan elektrikli otonom aracı inceledi.

Varank, törende yaptığı konuşmada, Proje Bazlı Yatırım Teşvik Sistemi çerçevesinde desteklenen tesisin temelini bir yıl önce attıklarını vurguladı.

Toplam 10 bin 500 metrekarelik alan üzerine kurulu tesiste son teknoloji makinelerden oluşan hatlar kullanıldığını belirten Varank, bu yatırımla 100'ün üzerinde kalifiye mühendis ve operatörün istihdam edildiğini de ifade etti.

"Yurt içi kaynaklarımızdan en iyi şekilde faydalanılacak"

Varank, yapılan yatırımın Türkiye ekonomisine somut bir şekilde güven duyulduğunun göstergelerinden biri olduğunun altını çizerek açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Türkiye ekonomisi, karşılaştığı her çeşit zorlu sınava karşı kuvvetlenerek yoluna devam ediyor. Bugün rekor sürede tamamladığımız bu fabrikanın, ilk test üretimini yapacağız. Bu yatırım neticesinde ülkemizde ilk defa alüminyum motor bloku üretilecek. Yine bu fabrika, Renault'un ülkemizde ve Avrupa'daki tek hibrit motor üretim tesisi olacak. Burada ürettiğimiz motorları Çin, İspanya ve İngiltere’ye ihraç edeceğiz. Üretim süreçlerinde ise dünyada sayılı yerde kullanılan yüksek teknoloji kullanılacak. Gerekli ham madde, yani alüminyum, yerli üreticilerimizden sağlanacak. Böylelikle yurt içi kaynaklarımızdan en iyi şekilde faydalanılacak. Bu tesisin cari açığın daraltılmasına olan katkısı, nitelikli istihdam ve ihracat yönleri gerçekten övgüye değer. Dolayısıyla yüksek katma değerli üretim anlamında son derece önemli bir yatırım Bursa'da hayat bulmuş oldu. Hedefimiz buna benzer yatırımların katlanarak çoğalması."

Varank aynı zamanda, Renault'nun hibrit araçlarının da Türkiye'de üretilmesi ve dışarıya buradan verilmesini istediklerini ifade etti.

"Bakanlık girişimci ve sanayicinin yanında"

Üretimde katma değerle birlikte yapısal bir dönüşüme ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Varank, Türk sanayisinin bu değişimi hayata geçirebilecek kapasiteye sahip olduğunu, Bakanlığın da bütün kaynaklarıyla girişimci ve sanayicinin yanında olduğunu vurguladı.

Bakan Varank, reel sektörün yatırım iştahını daha da artıracak politikalar kurguladıklarının altını çizerek, çağrısı yapılan Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı'nın bunlardan bir tanesi olduğunu, program çerçevesinde belirlenen sektörlerdeki öncelikli ürünleri destekleyeceklerini söyledi.

Pilot sektör olarak makine sektörüyle başladıklarını hatırlatan Varank, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ekiplerinin Renault'nun Bursa'daki tesisini de ziyaret edeceğini, söz konusu fabrikadaki ürünlerin yerlileştirilmesiyle ilgili bilgilendirme yapacaklarını ve programın yerli ve yabancı ayrımı olmaksızın tüm yatırımcılara açık olduğunu vurguladı.

"Seri üretime geçmek üzere son adıma geldik"

Oyak Renault Genel Müdürü Antoine Aoun da verilen destekler sayesinde Türkiye'de ilk kez alüminyum motor blokunun kendi tesislerinde üretileceğinin altını çizdi. Üretim tesisinin ihracat, istihdam ve katma değerli üretim konularında çok değerli katkılar sunacağına dikkati çeken Aoun, "Üretim tesisimizi söz verdiğimiz gibi çok kısa bir sürede tamamladık. 2020'de seri üretime geçmek üzere son aşamaya geldik." şeklinde konuştu.

Bakan Varank, konuşmaların sonrasında düğmeye basarak Yüksek Basınçlı Alüminyum Enjeksiyon Fabrikası'ndaki test üretimini başlattı.

Yorumlar (0)