Yerli İHA’lar İngiltere’ye ihraç ediliyor!

İngiltere, ‘Jackal’ isimli yerli ve milli İHA’ları satın alıyor. Yapılan anlaşma çerçevesinde, 130 kilometre boyunca havada kalabilen ve 10 kilograma kadar ağırlık taşıyabilen İHA’lardan 5 tanesi İngiltere’ye ihraç edilecek. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 26.04.2022, 15:26
Yerli İHA’lar İngiltere’ye ihraç ediliyor!

Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Teknopark’ta üretilip geliştirilen ve teknolojik donanımı ile ziyaretçilerini büyüleyen ‘Jackal’ın özellikleri, İngiltere’nin de ilgisini çekti. İngiltere ile 5 adet İHA’nın satışı konusunda imzalar atılırken, bu aynı zamanda ‘Jackal’ modelinin ilk ihracatı olarak kayıtlara geçti. 

5 adet yerli İHA, İngiltere’ye gidiyor

Yerli İHA ihracatındaki tarihi anlaşmanın imzaları, Gebze Teknik Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde atıldı. İmza töreninde GTÜ Rektörü Prof. Dr. Muhammed Hasan Aslan, Fly Bvlos Genel Müdürü Murat Islıoğlu İLE Flyby Technology kurucusu Jon Parker yer aldı. Atılan imzalar ile 5 adet yerli İHA’nın İngiltere’ye ihracatı resmileşmiş oldu. 

Herhangi bir piste gerek duymadan iniş-kalkış yapabiliyor

Yerli yazılım ile üretilen ve kendisine has tasarımı ile dikkat çeken Jackal, havacılığa özellikle kargo ve lojistik alanlarında yeni bir soluk kazandıracak. ‘VTOL’ adı verilen özellik sayesinde herhangi bir pist olmaksızın inip kalkabilen Jackal, elverişsiz hava koşullarında da üst düzeyde verim sağlıyor. İnsani yardımdan bölge gözlemine kadar pek çok alanda faaliyet gösterebilen İHA, İngiliz taliplerini de şimdiden kendine hayran bıraktı. 

“Bunun bize toplam maliyeti 1 milyon 250 bin dolar olacak”

Satın aldıkları insansız hava aracının, son teknolojik özellikleri bünyesinde barındırdığını vurgulayan Jon Parker, “Şimdilik 5 adet insansız hava aracı satın almayı kararlaştırdık. Bunun bize toplam maliyeti 1 milyon 250 bin dolar olacak. Ancak ilerleyen yıllardaki hedeflerimizi düşündüğümüzde, bu çok küçük bir rakam olacak. Türkiye, insansız hava aracı üretimi konusunda çok başka seviyelere erişti. Adeta bir süper güç haline dönüşme yolunda diyebiliriz. Türk uzmanların bu konuda kendini geliştirerek, gelecekte çok daha büyük projeleri hayata geçireceklerine inanıyorum” şeklinde konuştu. 

“Bu ortaklığa diğer büyük firmaların da dâhil olmasını isteriz”

İmza töreninde konuşan Prof. Dr. Aslan da yapılan anlaşmadan dolayı duydukları memnuniyeti dile getirerek, “Gerçekten de ülkemiz için gurur verici bir anlaşma oldu. Bu ortaklığa diğer büyük firmaların da dâhil olmasını isteriz. Bu ortaklığı genişletmeyi çok arzuluyoruz. Sanayicilerimiz, iş adamlarımız, bu özel projelerin çatısı altında üniversiteler ile bir araya gelebilir. Bu tarz çalışmalarla ve ihracat anlaşmaları ile üniversitemizin tanıtımını dünya çapında gerçekleştirmek istiyoruz. Üniversitemizin adı artık İngiltere’de konuşuluyor. Bu bizim açımızdan muhteşem bir sonuç” dedi. 

Yorumlar (0)