Yerli füze motoru test edildi! Nerede kullanılacak?

Yerli füze motoru TEI-TJ300 test edildi. Söz konusu motorun, orta menzilli gemisavar füzelerinde kullanılacağı bildirildi. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 19.06.2020, 12:56

Ülkemizin orta menzilli ilk yerli füze motoru olan TEI-TJ300, Eskişehir'de bulunan TEI (TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş.) tesislerinde test edildi.

Söz konusu proje, TÜBİTAK (Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu) tarafından verilen destek ile 2 sene 4 ay önce başladı.

Yerli füze motoru, test esnasında 26174 RPM hıza çıktı. 

Yerli füze motoru nerede kullanılacak?

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da törene katılım gösterdi.

Bakan Varank, "TJ300" isimli turbo jet motorun ateşlemesinin yapıldığını söyledi. Varank, söz konusu motorun orta menzilli gemisavar füzelerinde kullanılacağını ifade etti. 

Yerli füze motoru dünyada tek!

TEI (TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş.) Genel Müdürü Mahmut Akşit, yerli füze motorunun sahip olduğu öneme dikkat çekerek, orta menzilli gemisavar füzelerinde kullanılacağının altını çizdi. 

Dar bir çapta 1300 Newton itki üretmesi dolayısıyla dünyada tek olduğunu aktaran Akşit, böyle bir itkiyi bu çapta verebilen başka bir motorun olmadığını belirtti. 

Akşit, yerli füze motorunu özel olarak ROKETSAN'ın bir uygulaması için ürettiklerini kaydederek, kontrol ve deney düzeneklerinin TEI (TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş.) tarafından geliştirildiğini ekledi.

Yorumlar (0)