Yerli ağır makineli tüfek ilk kez TEKNOFEST'te

CANiK M2F ağır makineli tüfek ilk kez TEKNOFEST'te sergileniyor. Tüfek dakikada 950 atım hızına sahip. Söz konusu hız 1100'e kadar yükselebiliyor.

BİLİM-TEKNOLOJİ 03.09.2022, 17:09
Yerli ağır makineli tüfek ilk kez TEKNOFEST'te

Türk savunma sanayisi tarafından geliştirilen CANiK M2F, ilk kez TEKNOFEST KARADENİZ'de sergileniyor. 

CANiK M2 QCB ağır makineli tüfek ilk kez sergileniyor

Savunma Sanayii Başkanlığı ile beraber imzalanan "Platform Makineli Tüfeği Projesi" çerçevesinde milli ve yerli imkanlarla geliştirilen CANiK M2 QCB ağır makineli tüfeğin gelişmiş modeli CANiK M2F dakikada 950 atım hızına sahip.

Silahla ilgili detaylara değinen Samsun Yurt Savunma Kurumsal İletişim ve İş Geliştirme Müdürü Gençay Gençer, atım hızı dakikada 450-600 olan bir önceki model yeterli olmadığı için CANiK M2F'yi geliştirdiklerini aktardı.

Gençer, "Kalibre olarak aynı mühimmatı kullanıyor ancak dakikadaki hızı 600 yerine 950'dir. Bu hızı istersek 950-1100 arası ayarlayabilmekteyiz. Bu yüksek hızı aracılığıyla başta hava araçları veya hava araçlarının karşılığı olarak etkin bir biçimde kullanılmaktadır" sözlerini kullandı.

Yeni bir konsept kullandıklarını söyleyen Gençer, "Yeni konseptte iki M2F'yi yan yana bağladık. Bu şekliyle isterseniz kara araçlarına bağlayabilirsiniz, deniz araçlarına etkin bir şekilde bağlayarak atış üstünlüğü elde edebilirsiniz" şeklinde konuştu.

Gençer sözlerini şöyle sürdürdü:

"CANiK M2F veya CANiK M2 QCB, her ikisinin de 2 bin metreye etkin menzili var. Yüksek teknoloji optik cihazlarla bu menzili destekleyerek 6 bin metreye kadar artırabiliyorsunuz."

Milli gözcü TOGAN

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, başkanlık koordinasyonunda faaliyet gösteren Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş. (STM) tarafından milli imkanlarla geliştirilmiş olan, mini gözcü İHA sistemi TOGAN'ın ilk teslimatlarının yapıldığını duyurdu.

Twitter hesabından bir açıklama yapan Savunma Sanayii Başkanı Demir, "Milli mühendislik çözümlerimizi güvenlik ekiplerimizin hizmetine sunuyoruz. Keşif, istihbarat ve gözetleme amaçlı geliştirdiğimiz döner kanatlı milli gözcü İHA’mız TOGAN'ın ilk teslimatlarını yaptık. Hayırlı olsun" sözlerini kullandı.

“TOGAN, görülmeyeni görecek”

STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, yazılı bir açıklama yaptı ve şunları aktardı:

"STM olarak Türkiye'de öncüsü olduğumuz taktik mini İHA sistemleri alanında, önemli bir teslimat daha gerçekleştirmenin gururunu yaşıyoruz. Milli gözcü İHA'mız TOGAN, sahip olduğu özellikleri ile görülmeyeni görecek, takip edilemeyeni takip edecek. Gece ve gündüz etkin operasyon ve fiziki hedef takibi kabiliyetine sahip TOGAN, STM'nin diğer İHA'ları ile de müşterek operasyon gerçekleştirebiliyor. Taktik mini İHA'larımızın, GPS olmayan sahalarda görev yapabilmesi ve düşman elektronik harp tehdidinden etkilenmeksizin görev icrasını sağlayacak kabiliyetlerimizle de platformlarımızı güçlendirmeyi sürdüreceğiz. Mehmetçiğimizin sahadaki gücüne güç katacak TOGAN, ülkemize ve güvenlik güçlerimize hayırlı olsun" dedi.

Taktik seviye keşif, istihbarat ve gözetleme görevlerinde kullanmak üzere tasarlanan TOGAN, görev planlama ve özgün uçuş kontrol sistemi yazılımına sahip. Otonom biçimde havada görev değişimi/devri yapabilen TOGAN, uzun süreli ve kesintisiz bir şekilde operatörlere gözetleme kabiliyeti sunuyor. Tek bir TOGAN platformu, 45 dakika boyunca 10 kilometre menzilde görev yapabiliyor. TOGAN, 30x optik zoom seviyeli gündüz ve kızılötesi sistemleri ile gece ve gündüz etkili operasyon imkanı veriyor. Platform, bilgisayarlı görü ve özgün otopilot yazılımları aracılığıyla otonom olarak hareketli hedef takibi yapabiliyor. Gelişmiş bilgisayarlı görü algoritmaları aracılığıyla hedef tespit, teşhis, tanıma ve teknik analiz yapabilen TOGAN, görüntü kıymetlendirme faaliyetlerinde kullanıcıya kolaylık tanıyor. Görev değişimi özelliğiyle TOGAN'ın bataryası belli bir düzeyin altına indiğinde, diğeri ise otomatik olarak görevi alabiliyor ve bu sayede kesintisiz bir şekilde kullanım sağlıyor. 

Türkiye’nin yeni nesil yerli silahları

Hayatımızın her alanına nüfus eden gelişen teknoloji, silah endüstrisini de baştan sona yeniliyor. İşte Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından kullanılan yerli teknoloji silahlar...

Yerli PMT 12.7 MM makineli tüfekte seri üretim dönemi

Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından gerçekleştirilen “Platformlar İçin 12.7 mm Makineli Tüfek (PMT 12.7) Projesi” kapsamında deniz, hava ve kara platformlarında tercih edilen ve yurt dışından temin edilen 12.7x99 mm makineli tüfek artık milli ve yerli imkanlarla üretiliyor.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığının başlattığı ve Samsun Yurt Savunma (SYS) tarafından gerçekleştirilen Platformlar İçin 12.7 mm Makineli Tüfek Projesi'nde kalifikasyon sürecinin ardından seri üretime geçildi. Kalifikasyon testleri bir aydan uzun süren çalışmalar sonucunda tamamlandı. CANİK M2 QCB tüfeği, 1 milyon adet atış yapılan kalifikasyon aşamasında yüksek basınç, tuz sisi, hızlandırılmış yağmur, düşük ve yüksek sıcaklık, kimyasal etkileşim ve buzlanma gibi birçok testten başarılı bir şekilde geçti.

Yerli hava savunma sistemi ‘Sungur’ görev için hazır

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, insansız hava aracı (İHA), helikopter ve jetlere karşı etkili olan SUNGUR Silah Sistemi'nin ilk kafilesini Türk Silahlı Kuvvetlerine teslim ettiklerini aktardı.

Twitter hesabından paylaşım yapan, portatif hava savunma füze sistemi SUNGUR'un, platformlarının ardından tek er tarafından omuzdan atılan modeliyle Mehmetçiğin hizmetinde olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, konuyla ilgili şunları söyledi:

"İHA'lar, helikopterler ve jetlere karşı etkili olan SUNGUR Silah Sistemi'nin ilk kafilesini silahlı kuvvetlerimize teslim ettik. Hayırlı olsun. SUNGUR Silah Sistemi, örneklerine göre daha uzun menzili ve düşmana gözün görme mesafesinden daha uzak yerden kilitlenme imkanı veren, aldatmaya karşı tedbirlere dayanıklı Görüntüleyici Kızılötesi Arayıcı Başlığı ile dikkat çekiyor.”

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Mini/Mikro İHA’ların imhası için ASELSAN tarafından geliştirilen ŞAHİN 40 mm Fiziksel İmha Sistemi'nin ilk defa envantere girdiğini aktardı.

40 mm Şahin Fiziksel İmha Sistemi

Geliştirme aşamasında etkisiz hale getirdiği 1’i sabit, 2’si döner kanatlı üç tipteki mini ve mikro İHA'nın sembolleri silah kulesine işlendi. Benzer uygulamanın emsalleri düşman uçağını düşüren avcı uçaklarına, o devletin bayrağının işlenmesi biçiminde gerçekleştiriliyor.

40 milimetre bomba atardan yollanan yüksek hızlı akıllı mühimmatla hedeflerini etkisiz duruma getiren Şahin, bir römorka entegre edildi.

Milli hava-hava füzesi Gökdoğan'ın radar arayıcı başlığının testleri yapıldı. Bu testle birlikte bu yıl Türk Silahlı Kuvvetlerine teslim edilmesi hedeflenen füze için önemli bir aşama daha sona ermiş oldu.

"Önemli bir aşama daha sona erdi"

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Twitter hesabından Gökdoğan füzesine ilişkin paylaşımda bulundu. Demir, TÜBİTAK Sage’nin yürüttüğü projeye yönelik şunları söyledi:

"Gökdoğan görülmeyeni de vuracak! Göktuğ projemiz çerçevesinde testleri süren milli hava-hava füzelerimizden Gökdoğan Görüş Ötesi Füzemiz, radar arayıcı başlıkla testlerini başarıyla tamamladı ve önemli bir aşama daha sona erdi. Bozdoğan ve Gökdoğan füzelerimizi bu yıl Türk Silahlı Kuvvetlerine teslim edeceğiz.” 

Milli Savunma Bakanlığı, milli güdümlü mermi Atmaca'nın ilk defa mobil güdümlü mermi sistemiyle denizdeki bir hedefe karadan yapılan test atışının başarılı bir şekilde tamamlandığını bildirdi. Bakanlığın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, satıhtan satha milli güdümlü mermi Atmaca'nın ilk defa mobil güdümlü mermi sistemiyle denizdeki bir hedefe karadan ateşlendiği aktarıldı. Bugün Karadeniz'de gerçekleştirilen test atışının başarılı bir şekilde icra edildiğinin bildirildiği açıklamada, atışa yönelik görüntüler de paylaşıldı. Twitter hesabından paylaşım yapan Demir, milli denizaltı projesindeki aşamaya yönelik bilgi verdi. STM500 denizaltısının modern ve ileri savaş sistemleriyle yapılacağını aktaran Demir, şunları dile getirdi:

"Milli denizaltı maceramızda tarihi adım. Türk mühendislerinin tamamen milli imkanlarla geliştirdiği STM500 denizaltısının üretimine mukavim tekne test üretimiyle işe başlıyoruz. STM500 hem sığ sularda hem de açık denizde görev yapabilecek şekilde yapıldı. Keşif gözetleme, denizaltı harbi ve özel kuvvetler harekatı gibi taktik ihtiyaçlara yanıt verecek donanımları bünyesinde barındıracak STM500, modern ve ileri savaş sistemleriyle donatılacak."

Savunma Sanayii Başkanlığından (SSB) gelen açıklamaya göre, Başkanlık, sayılı ülkenin çalışma yaptığı Sürü İDA projesinde yeni bir safhaya geçti. SSB’nin başlattığı ve ASELSAN ile alt yüklenicisi KOBİ'ler tarafından yürütülen İDA projesinde de çalışmalar devam ediyor. ALBATROS-S Sürü İDA'nın ardından "ailenin daha büyük ve yeni üyesi" MİR İDA ASELSAN-Sefine Tersanesi iş birliğinde geliştirildi. 2 İDA ilk defa beraber görev yaptı. Açıklamada, görüşlerini paylaşan Demir, projeyle insansız deniz araçlarının sürü biçiminde farklı görev ve formasyonlarla kullanılmasını hedeflediklerini söyleyerek, bu çerçevede Sürü İDA'lara yeni yetenekler kazandırmayı sürdürdüklerini dile getirdi. Milli Muharip Uçak'ın (MMU) ilk parçası, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından üretildi. Twitter hesabından MMU'ya yönelik bir paylaşım yapan TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, "Milli Muharip Uçağımızın ilk parça üretimini tamamladık. Ülkemizin beka projesi adına attığımız her adım çok kıymetli ve anlamlı. Gayretle ve heyecanla çalışarak aynı yolda yürüdüğümüz bütün arkadaşlarıma teşekkür ediyorum" sözlerini kullandı. Ön orta gövdedeki parçanın, aviyonik bölme (elektronik sistem) ile silah bölmesini ayrıştıran ana taşıyıcı unsurlardan olduğu ifade edildi. Bilgilere göre, MMU'da 20 bine yakın parça bulunuyor ve 2022 sonuna kadar bunların üretiminin tamamlanması planlanıyor. MMU'nun, 18 Mart 2023'te hangardan çıkması ve 2026'da ise ilk uçuşunu yapması hedefleniyor. Böylece aviyoniklerin, hidrolik ve kontrol sistemlerinin yer aldığı prototipin ilk defa motor çalıştırmasıyla uçağın yer testlerine geçilecek. 

Harp başlığındaki 10 bin parçacıkla tehdidi avlayacak

Troy Teknoloji Savunma Müdürü Sait Ersoy Bereketlioğlu, Fedai'nin harp başlığına yönelik bilgiler aktardı. Buna göre, Fedai'nin harp başlığında 10 bine yakın parçacık yer alıyor. 1 kg termobarik etkili PBX patlayıcının yer aldığı harp başlığının toplam ağırlığı 2,5 kilograma yakın. Fedai'nin etkili menzil yarı çapı 25 metre olarak tahmin edilirken, bu, sahada test edildi. Kullanılan patlayıcı termobarik ve anti-materyal etkinlik sağlıyor. Bu sebeple hedef Fedai'den çıkmış olan parçacıklardan kurtulsa dahi basınç etkisiyle etkisiz hale getirilecek. Fedai'deki patlayıcı da proje için milli ve yerli olarak geliştirilip üretildi.

Yorumlar (0)