Yenilenen Türk zırhlısı göreve hazırlanıyor

Türk savunma sanayisi çatısı altında geliştirilen ve büyük oranda yenilenen çok maksatlı zırhlı araç Amazon 4x4'e dair testlerde sona gelindi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 13.03.2023, 01:32
Yenilenen Türk zırhlısı göreve hazırlanıyor

BMC Savunma, askeri zırhlı araç ailesinin en ufak ferdi Amazon 4x4'ü yenilenen sürümüyle BAE'nin (Birleşik Arap Emirlikleri) başkenti Abu Dabi'de gerçekleştirilen IDEX Uluslararası Savunma Konferansı ve Fuarı'nda tanıttı.



"Manevra yeteneği çok yüksek"

BMC Savunma Sanayi Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Altınhan, basın mensuplarına, dünyanın ve bölgenin en önde gelen savunma sanayisi fuarlarından biri olan IDEX'i çok önemsediklerini ve yepyeni ürünleriyle fuara iştirak ettiklerini dile getirdi.

Amazon 4x4'ün, ülke dışında ve içinde şu ana değin görevini başarılı bir şekilde icra ettiğini kaydeden Altınhan, şöyle konuştu:

"Bize ulaşan geri bildirimlere göre birtakım iyileştirmelere gittik. Özellikle de aracın taşıma kapasitesini daha da artırdık, üzerindeki elektronik yazılımları geliştirdik. Gösterge paneli tamamen elektronik oldu. Ergonomiyi geliştirdik, idame ve bakımını geliştirdik. Daha güçlü, keskin bir görünüşe kavuştu. İç ergonomisini de değiştirdik. 

Yeni tasarımın iç testlerini bitirdik. Kalifikasyon ve testler sürüyor. Kritik testlerden geçti. Çok kısa bir süre içinde kalifikasyon ve testleri tamamlayacağız.

Amazon 4x4, zırhlı araç ailemizin en ufak aracı olarak öne çıkıyor. Yani manevra yeteneği çok daha yüksek, meskun bölgelerde kullanımı diğer araçlara nazaran çok daha avantajlı."



16 tona kadar yük taşıyabiliyor

Kuvvetini 360 beygir gücündeki motordan alan araç, 800 kilometre menzile ulaşıyor ve saatte 110 kilometre hıza yükselebiliyor. 16 ton yük taşıyabilen araç, yedi personelle görev icra ediyor. 

Mayın, balistik ve EYP (el yapımı patlayıcı) korumasına sahip olan araç, uzaktan komuta edilebilen silah istasyonuyla caydırıcılık temin ediyor. Araçta, iklimlendirme ve yangın söndürme sistemleri, merkezi lastik şişirme sistemi, patlak gider, soğuk iklim paketi gibi standart donanımlar yer alıyor. Amazon 4x4'te, iç konuşma sistemi, sis havanı, siren anons sistemi, kendini kurtarma vinci gibi görev donanımları da bulunuyor. 

Yorumlar (0)