Yenilenebilir enerji sektörü büyüyor: Türkiye ilk 10'a girebilir

Küresel çapta yaşanan enerji arz güvenliği ve fosil yakıtların yüksek maliyetleri nedeniyle ülkelerin yenilenebilir enerjiye yöneldiğini belirten Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, "Önümüzdeki 5 yılda bu alanda görülecek büyüme, bundan önceki 20 yıla denk olacak. Türkiye'de de yüzde 65 civarında büyüme bekliyoruz. Böylece Türkiye olarak bu alanda ilk 10'a gireceğiz." dedi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 06.12.2022, 17:05 Hakan Öksüz
Yenilenebilir enerji sektörü büyüyor: Türkiye ilk 10'a girebilir

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) tarafından yayımlanan "Yenilenebilir 2022: Analiz ve 2027'ye Yönelik Öngörüler" başlıklı rapor dikkat çekti. IEA Başkanı Fatih Birol, söz konusu rapora ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Yenilenebilir enerjinin 2000'li yıllardan bu yana hızlı bir büyüme ivmesi kazandığını belirten Birol, savaş nedeniyle derinleşen enerji krizi sayesinde bu büyümenin hızının inanılmaz boyutlara geleceğini söyledi.

Yenilenebilir enerji neden tercih ediliyor?

Bundan sonraki yıl içinde yenilenebilir enerji kapasitesinin küresel ölçekte 2 bin 400 gigavat artacağını tahmin edildiğini söyleyen Birol, "Yani önümüzdeki 5 yılda yenilenebilir enerji kapasitesindeki büyüme, bundan önceki 20 yıla neredeyse denk olacak. Bu büyümenin bazı nedenleri var. Hükümetler, enerji arz güvenliğinin sağlanmasında yenilenebilir enerjinin potansiyelini gördü. Sadece çevre dostu olması nedeniyle tercih edilmiyor. Öte yandan fosil yakıtlara kıyasla maliyeti çok daha düşük. Dolayısıyla ekonomik olarak da mantıklı bir seçeneğe dönüştü." dedi.

"Enerji güvenliği sorunları nedeniyle yenilenebilir enerji popülerleşti"

Son yıllarda yenilenebilir enerjiye verilen desteğin ciddi şekilde arttığını vurgulayan Birol, "Hükümetler, hiçbir zaman bu kadar destek vermemişti. ABD, Çin, Hindistan ve Avrupa Birliği ülkelerinin yenilenebilir enerji yatırımları arttı. Bu desteğe yol açan öncelikli sebebin, küresel ısınma olduğunu düşünmeyin. Hükümetler, enerji güvenliği ve düşük masraflar nedeniyle yenilenebilir enerjiyi tercih ediyor." ifadelerini kullandı.

"Avrupa'daki dördüncü büyük piyasa olacağız"

Dünyaya paralel olarak Türkiye'nin de yenilenebilir enerjiye önceki yıllara nazaran çok daha fazla odaklandığını kaydeden IEA Başkanı Fatih Birol, "Tahminlerimize göre 2028 yılına kadar ülkemizde yenilenebilir enerjide yüzde 64 civarında büyüme yaşanacak. Böylece bu alanda Avrupa'daki dördüncü büyük piyasa olacağız, küresel çapta ise ilk 10'a gireceğiz. Söz konusu büyümenin yüzde 75'inin güneş ve rüzgar enerjisinden geleceğini düşünüyoruz. Jeotermal enerji alanındaki büyümede de Endonezya ile birlikte lider konumdayız." değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar (0)