Yeni Tip Kimlik Randevu İşlemleri, Nasıl ve Nerede Yapılır?

BİLİM-TEKNOLOJİ 26.10.2020, 23:41
Yeni Tip Kimlik Randevu İşlemleri, Nasıl ve Nerede Yapılır?

Kimlik kartlarının uzun zaman öncesine kadar neredeyse bir kitapçık boyutunda olduğunu biliyoruz. Daha sonra yerine gelen tek sayfalık, koruyucu plastik ile preslenmiş kimlikler pek çok kişiye göre devrim olmuştu. Ama asıl devrim şimdi kullanılmaya başlayan kimlik kartlarıdır. Cüzdanlara sığmayan, kırılıp eskiyen kimlikler, yerini yeni tip kimlik kartlarına bıraktı. Değişim sürecinde kimlik randevu işlemleri en çok merak edilen konulardan biri oldu. Yeni tip kimlik kartları ve kimlik randevu işlemleri hakkında tüm detayları paylaşıyoruz.

Kimlik Randevu İşlemleri Nerede Yapılır?

Yeni tip kimlik kartları ile artık bir kartta iki belge taşıyor olacağız. Hem nüfus bilgilerimiz hem de varsa ehliyet bilgileri bu kart içerisinde bulunan çipe yüklenecek. Bu sayede sürekli ehliyetim yanımda mı diye düşünmek zorunda kalmayacağız. Bu değişim süreci milyonlarca kişiyi aynı anda ilgilendirdiğinden dolayı yoğunluk yaşanması kaçınılmaz olacaktı. Bu yüzden kimlik değişikliği yapmak isteyenlerin kimlik randevu sırası alması gerekiyor. Sıra başvurusu için internetten ya da telefondan Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne ulaşmanız gerekiyor. İnternetten resmi site aracılığıyla telefondan ise Alo 199'u arayacak sıra numarası alabilirsiniz.

Kimlik Randevu İşlemleri Nasıl Yapılır?

Nüfus ve Vatandaşlık Genel Müdürlüğünden aldığınız kimlik randevu sırasının günü ve saati geldiğinde, değişim yapılacak kuruma gitmeden önce yanınıza almanız birkaç şey olacak. Eski kimlik cüzdanınız, evlilik cüzdanı, ehliyet veya pasaport gibi kimlik kartı yerine geçebilecek bir belge ile birlikte bir adet biyometrik fotoğraf götürmelisiniz. Kuruma başvuru yapmadan önce fotoğrafı mutlaka kontrol edin. Biyometrik olmayan, vesikalık diye adlandırdığımız standart fotoğraflar kesinlikle kabul edilmiyor. Bu aşamada sıkıntı yaşamamak için özellikle biyometrik fotoğraf temin edin. Ayrıca başvuru saatiniz gelene kadar başvuru ücretini de yatırmış olmanız gerekiyor.

Kimlik randevu işlemleri 2017 yılından itibaren sorunsuz bir şekilde ilerliyor. Bir işlem ortalama olarak beş dakika sürüyor. Bu süre içinde parmak izi alınması ve kimliğin doğrulanması gibi işlemler hızlıca tamamlanıyor. Bu prosedürün sona ereceği tarih ilk olarak 2020 yılı belirlenmişti. Bu süre uzatıldı ve 2023 yılına kadar devam edilmesine karar verildi. Siz de hala yeni tip kimlik kartına geçmediyseniz kimlik randevu işlemleriniz için Nüfus Genel Müdürlüğüne ulaşarak sıra alabilirsiniz.

Yorumlar (0)