Yeni milli mühimmatlar göreve hazırlanıyor

Türk savunma sanayisi, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100'üncü senesinde kullanılmaya başlanacak olan yeni milli mühimmat çözümleriyle kolluk güçlerine güç katacak.

BİLİM-TEKNOLOJİ 23.10.2022, 00:35
Yeni milli mühimmatlar göreve hazırlanıyor

Ülkemizin savunma sanayisindeki en önde gelen Ar-Ge merkezi ve tasarım ofislerinden biri olan TÜBİTAK SAGE (Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü) bugüne değin birçok ürünü farklı üreticilerle beraber seri üretime taşıdı.

Türkiye'ye çeşitli füze sistemleri ve mühimmatlar kazandıran TÜBİTAK SAGE, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100'üncü yılında bunlara yenilerini ilave edecek.

TÜBİTAK SAGE, sürdürdüğü faaliyetlerle geldiği son noktayı SAHA İstanbul tarafından 25-28 Ekim 2022'de düzenlenecek olan SAHA Expo Uluslararası Savunma ve Havacılık Fuarı'nda gösterecek.

TÜBİTAK SAGE'nin geliştirdiği, özgün ve milli olarak tasarlanan SOM (Satha Atılan Orta Menzilli Mühimmat) füzelerinin üretimleri ve Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na teslimatları sürecek. Böylelikle Türk Hava Kuvvetleri'ne 250 kilometre mesafeden yüksek hassasiyetle hedefleri imha edebilme yeteneği kazandırılacak. 

TÜBİTAK SAGE'nin, bu sene ve önümüzdeki sene sürdüreceği faaliyetlerle ardışık delici savaş başlığına sahip SOM-B2 varyantının doğrulama faaliyetleri tamamlanacak, su üstündeki hareketli hedefleri vurma kabiliyetine sahip veri bağlı varyantlarının atış, uçuş ve yer testleri yapılacak.

Milli olanaklarla geliştirilen SOM füzesinin alt bileşenlerinin füze entegrasyonları yapılarak atış, uçuş ve yer testleri gerçekleştirilecek. 

Uçakların dahili silah istasyonuna tam uyumlu olarak geliştirilen SOM-J füzesinde de atışlı testlerinin tamamlanması amaçlanıyor.

İlk milli hava füzeleri için geri sayım başlıyor

Göktuğ hava-hava füze sistemleri ailesi mensupları Bozdoğan ve Gökdoğan'a yönelik faaliyetlerde de sona gelindi.

Gökdoğan görüş ötesi ve Bozdoğan görüş içi füzelerinin önümüzdeki sene içinde envantere girmesi hedefleniyor.

TÜBİTAK SAGE, ROKETSAN ve ASELSAN iş ortaklığı çatısı altında geliştirilen Siper Uzun Menzilli Hava Savunma Sistemi Projesi çerçevesinde, 2023'te Siper Ürün-2 atışlı testin icrası ve bahse konu test için gerekli entegrasyon, tasarım ve tasarım doğrulama çalışmalarının yapılması amaçlanıyor. 

Daha hızlı ve kabiliyetli üretilen güdüm kitleri

TÜBİTAK SAGE, bombaların hassasiyet ve etkinliğini artıran güdüm kitlerine yönelik faaliyetlerini de sürdürecek.

KGK 82/83, HGK-82 ve HGK-83 güdüm kitlerinin seri bir şekilde üretimleri ve Güdüm Kitleri İyileştirme ve Geliştirme Projesi faaliyetleri sürecek.

Bu faaliyetler çerçevesinde, güdüm kitlerinde lazer ve diğer arayıcı başlıkların, farklı kabiliyetlerin, karıştırmaya karşı dayanıklı olan antenlerin bulunduğu, çok daha hızlı üretime yönelik iyileştirmeleri kapsayan çalışmalar yürütülüyor.

Kuzgun için atış vakti

Termobarik harp başlığına sahip olan SARB-83 seri üretim çalışmaları devam edecek. Ardışık delici uçak bombası SARB-83, MK-83 gibi uçaklardan atılan mühimmatlarla eş değer geometride hassas güdüm ve kanatlı güdüm kitiyle kullanılacak bir çözüm olarak üretildi.

Yeni nesil güdüm kitlerinden Gözde'nin Akıncı TİHA'dan ilk atışının ardından geliştirme faaliyetleri sürdürülecek. Bir başka yeni nesil güdüm kiti Gökçe'nin prototip üretimleri devam edecek.

Milli, modern ve müşterek mühimmat konsepti ile tasarımı yapılan Kuzgun'un SİHA versiyonunun uçuş testleri ve prototip üretimleri tamamlandı. Platform hazırlıklarının bitmesinin akabinde atışlı testler yapılacak.

Yorumlar (0)