Yeni Altay tankı, TSK tarafından test edilecek

Seri üretim aşamasına hazır hale getirilen Yeni Altay tankı, testler için 23 Nisan'da Türk Silahlı Kuvvetlerine teslim edilecek. Testlerin yaklaşık 2 yıl süreceğini kaydeden BMC yetkilileri, Yeni Altay tankı hakkında bilgiler verdi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 23.03.2023, 12:00 24.03.2023, 13:37 Hakan Öksüz
Yeni Altay tankı, TSK tarafından test edilecek

Altay Tankı Projesi hakkında bilgi veren BMC yetkilileri, tankın seri üretim aşamasına geldiğini kaydetti. 

Altay tankının 23 Nisan'da Türk Silahlı Kuvvetlerine teslim edileceğini belirten BMC İcra Kurulu Üyesi ve Üst Yöneticisi Murat Yalçıntaş, "Tank ile tankın motorlarının fikri mülkiyet hakları, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığına ait. Ankara, tankın seri üretimi için Sakarya-Karasu'ya göre daha uygun bir alan. 49 yıllığına BMC'ye tahsis edilen Karasu'daki arazi devlete devredilecek. Başkentte satın aldığımız organize sanayi bölgesinde tankın seri üretimini başlatacağız." ifadelerini kullandı.

Yalçıntaş: "Testler 2 yıl sürecektir"

Proje hakkında merak edilenleri açıklayan Yalçıntaş, "23 Nisan'da TSK'ya test için tank teslimi yapacağız. Tankın üretim aşaması tamamlandı. Bu Yeni Altay tankı, 2000 yılındaki tankın yenilenmiş hali değil. Tamamen yeni. Bu süreçte tankın pek çok parçası yerlileştirildi. Kötü komşu yüzünden mal sahibi olduk. Tankın üzerindeki güç grubu, başka bir ülkeye ait. TSK da bu güç grubunu kabul etti. Diplomatik işlemler tamam, prototipleri de ürettik. Testler yaklaşık 1,5-2 yıl sürecektir. Yeni Altay tankımız, 2026'da yerli güç grubuyla TSK'nın envanterine girebilecek durumdadır." dedi.

Mehmet Karaaslan, tankın yerlileştirilen sistemlerinden bahsetti

Yeni Altay tankında yenilenen araç kontrol sistemi ile atış kontrol sisteminin bulunduğuna vurgu yapan BMC Savunma Genel Müdürü Mehmet Karaaslan, "Geliştirilmiş zırh sistemi ile aktif koruma sistemi mevcut. Hidrolik pompalar, periskop, mobil gizleme ağı, kule çember dişlisi, palet ve nişancı 2. derece görüş sistemi gibi parçalarda yerlileştirme yapıldı. Kore güç grubu, geçen yıl monte edildi ve testleri yapıldı." değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar (0)