Yargıda "e-Duruşma" dönemine geçildi

Türkiye'de ilk kez hayata geçirilen "e-Duruşma", Ankara Batı Adliyesi 1. Tüketici Mahkemesinde uygulandı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 15.09.2020, 14:45 16.09.2020, 12:10
Yargıda "e-Duruşma" dönemine geçildi

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) pandemisi ile mücadelede en önemli hususların başında gelen sosyal mesafenin korunmasının sağlanabilmesi, risklerin sıfıra indirilebilmesi için hayata geçirilen "e-Duruşma" uygulaması, Ankara Batı Adliyesi 1. Tüketici Mahkemesinde görülen bir dava ile başladı.

e-Duruşma'ya avukatlar bulundukları yerlerden video konferans yoluyla katıldılar.

"e-Duruşma" nasıl yapılıyor?

Adalet Bakanlığının Yargı Reformu Strateji Belgesi'nde bulunan ve hukuk mahkemelerinde avukatların taraf oldukları davaların duruşmalarına video konferans marifetiyle katılmalarını sağlayan "e-Duruşma" nasıl yapılıyor?

Taraf avukatı duruşmaya katılmak için elektronik imza yöntemiyle kimlik doğrulamasından geçiriliyor ve bürosundaki bilgisayardan video konferans yöntemiyle bağlanıyor. Mahkeme salonuna kurulan ekranda ise hem dışarıdan katılım sağlayanlar hem de salonun görüntüsü bulunuyor.

Yazılımı ve teknolojik geliştirmesi Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Genel Müdürlüğü tarafından yapılan e-duruşma sistemi ile avukatların duruşmalara fiili olarak katılması hatta aynı şehirde bile bulunması gerekmiyor. Avukatlar bu sistemle, farklı illerdeki davalarına video konferans marifetiyle bakabilecekler.

Avukatlar e-Duruşma'ya nasıl katılacak?

Avukatların, "UYAP Avukat Portalı"na girmesi, "Duruşma Sorgula" menüsünden "sorgulama" yapması, duruşmadan 24 saat önce gerekçesini de yazarak ilgili mahkemeye "e-Duruşma" talebi göndermesi gerekiyor.

Hakim ise avukatların UYAP üzerinden talebini kabul ediyor ve duruşmaya portal üzerinden alıyor.

Davalarına e-Duruşma üzerinden bakan avukatlar dilediği yerden duruşmaya katılabilecek ancak kıyafet uygulamasında eski düzen geçerli olacak. Avukatların e-Duruşma uygulamasıyla bağlandıkları duruşmalarda cübbe giymesi zorunlu olacak.

Yorumlar (0)