Yaptırımlardan kaçan Yandex iki büyük hizmetini sattı

Rusya merkezli Yandex daha öncesinde yapılan yaptırımlardan dolayı kendisine ait olan Zen ve News uygulamalarını Rus sosyal ağı olan VK'ya aktarma kararı verdi. VK ile Yandex arasında gerçekleşecek anlaşmaların tamamlandığı açıklandı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 29.04.2022, 11:05 29.04.2022, 16:37
Yaptırımlardan kaçan Yandex iki büyük hizmetini sattı

Rusya tarafında Ukrayna’ya gerçekleşen işgalin sonrasında diğer ülkelerden hem Rusya hükümetine hem de Rusya’ya ait firmalara birçok farklı şekilde yaptırımlar getirildi. Yapılan bu yaptırımların tam ortasında yer alan büyük teknoloji firması Yandex yaşanan bu durum yüzünden iki büyük çalışmasını sattığını belirtti.

VK ve Yandex ikilisinin gerçekleştirdiği gürültüsüz bir şekilde yapılan bu yeni mutabakat, Yandex’ in blok hizmetini ve dijital haber akışını içerisine alıyor. Yandex tarafından yapılan açıklamayla beraber Yandex Zen ve Yandex News’in sosyal medya ağı olan VK’ya devredileceğini açıkladı Teknoloji firması olan Yandex, personellerinin diğer ülkelere geçiş yaparak işi bırakmalarına dair korku yaşadığı fark edildi.

Yandex Zen ve Yandex News VK’ya devredildi

24 Şubat 2022’de meydana gelen Rusya’nın Ukrayna işgali, yaptırım yapılan teknoloji firmalarının da zor durum yaşamalarına neden oluyor. Yandex Zen ve Yandex News adına Rus sosyal medya ağı VK ile devir anlaşması sağladığını açıklayan Yandex, batının yaptırımları devam ederken dikkatleri kendine çeken farklılıklar uyguluyor.

Rusya’ya ait firmanın iki büyük çalışmasından birisi olarak bilinen Yandex Zen ise dijital medya kuruşlarınca ve blog yazarları tarafından kullanıcılarına istisnai olan blog hizmeti verme özelliği gösterirken, Yandex News değişik kaynaklardan alınan haberlerin gösterimi fırsatı sunuyor.

Yandex’ in bu iki büyük çalışmasını devretmek adına hareket gerçekleştirmesinin ana sebepleri içerisinde “sermaye konusundaki problemler” ve “farklılık gösteren ekonomik durumlar” olduğu açıklandı. Firmalardan yapılan beraber açıklamada, yapılan anlaşmanın en başta gelen oluşacak şartlarının kesinleştiğini, fakat kamuya bildirilmeyeceği söylendi. Yandex Zen ve Yandex News’in devir işlemleri, düzenleyici mevkilere yollanmış durumda olduğu belirtildi.

Ne olmuştu?

Söylenenlere göre Rus sosyal medya ağı olan VK ve Yandex ikilisi arasında anlaşma yapılabilmesi adına yapılan münazaraların mart ayından bu zamana kadar sürdüğü açıklandı. Ancak yapılacak olan protokol, Kremlin’den tarafından gelen bir emirle ileri tarihe atılmıştı.

Yandex’ in iki en büyük çalışmasını devretmesinden sonra, arama motoruna ve kentin lojistiğine daha yoğun bir şekilde yatırım sağlanacağına vurgu yapıldı. Bunun yanı sıra Batı tarafından yapılan yaptırımların devamında, Yandex’ in çalışanlarını kaybetmemek istemesi de fark edildi.

Sosyal medya ağı olan VK Putin’in yardımcısının oğluna ait

Rusya’ya ait olan sosyal medya ağı olan VK’ya ait olan, Delivery Club isimli yemek gönderim servisini, diğer minik çalışmalarıyla ve VKontakte ve Odnoklassniki sosyal medya alanını içinde bulunduran Rusya’ya ait en büyük olan ikinci teknoloji firması durumunda olduğu belirtiliyor. Bunun yanı sıra VK firmasının CEO’su olan Vladimir Kirienko, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Yardımcısı olan Sergei Kirienko’nun oğlu olduğu biliniyor.

Yorumlar (0)