Yapay zekâya küstü, oyunu bıraktı

Uzakdoğu’da antik dönemlerden beri oynanan strateji oyunu Go’nun ustalarından Lee Se-dol, profesyonel karşılaşmalardan emekli olduğunu duyurdu. Se-dol, bu kararı alma sebebinin ise yapay zekâyı olduğunu söyledi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 29.11.2019, 09:49
Yapay zekâya küstü, oyunu bıraktı

Güney Koreli Go ustası Lee Se-dol, profesyonel mücadelelerden emekli olduğunu duyurdu. Lee Se-dol, bu kararının nedeni olarak yapay zekâya karşı galip gelemeyecek olmasını gösterdi.

Go ustası üç sene önce Google’ın AlphaGo adlı yapay zekâsıyla bir dizi karşılaşma yapmıştı.

Yalnızca bir galibiyet

Lee, Google’ın yapay zekâsıyla yaptığı, kıyasıya geçen beş maçın sadece birinde galip gelebilmişti.

Lee’nin bu galibiyeti, Google AlphaGo’nun aldığı tek mağlubiyet olmuştu.

O günden bu zamana AlphaGo gelişimini sürdürüyor ve peş peşe usta oyunculara karşı galibiyetler alıyor.

"Zirvedeyim ama en üstte değilim"

Webtekno'nun aktarımına göre Lee Se-dol, yaptığı açıklamada, “Yapay zekânın Go oyunlarına girmesinin ardından, çılgınca çaba sarf ederek zirveye çıksam da en üstte olmadığımı fark ettim.” derken, “Bir numara olsam dahi orada yenilemeyecek bir varlık var.” şeklinde konuştu.

Lee ayrıca, 2016 yılındaki galibiyetinin de yüksek ihtimalle Google'ın yapay zekâsındaki bir hatadan kaynaklandığını, bu hatanın da doğrudan karşılanamayacak bir hamle yapması sonrasında geldiğini söyledi. Böylece AlphaGo beklenmedik bir pozisyonda kaldı ve açık verdi. Sonuç olarak da Lee galibiyete gitti.

Oyunlarda daha önce de vardı

Tavla gibi klasik oyunlarda yapay zekâ uzun süredir yer alıyor. Dama oynayan pek çok yapay zekâ modülü bulunuyor. 1997 yılında IBM’in Deep Blue bilgisayarı, dünya satranç şampiyonu Gary Kasparov’a karşı galibiyet elde etmişti.

Go oyunu yapay zekâ geliştiricileri için çok büyük öneme sahip. Antik dönemden kalma oyunda oyuncular siyah ya da beyaz renkteki taşları sırayla tahtaya diziyorlar. Oyun alanı ise 19x19 boyutunda, bu da neredeyse sonsuz farklı olasılık yaratıyor. Oyunun bu karmaşıklığı sebebiyle de makinelerin sisteme uyum sağlayıp mükemmel hâle gelmesi oldukça zorlaşıyor.

Profesyonel oyunları bırakan Lee Se-dol, tam olarak kendisinin oyunlardan emekli olmasına neden olan yapay zekâlar üzerinde çalışacak. Se-dol ayrıca Kore’nin şu anda ilk beşte yer alan bütün Go oyuncularını yenen yapay zekâ HanDol ile de bir maç yapacak.

Yorumlar (0)