Yapay zekada yeni dönem! Tat alan robot geliştirildi

Cambridge Üniversitesi bilim insanlarının ürettiği robot aşçı, bir yemeğin tuzsuz veya tuzlu olup olmadığını algılayabiliyor.

BİLİM-TEKNOLOJİ 18.05.2022, 10:16 18.05.2022, 17:48
Yapay zekada yeni dönem! Tat alan robot geliştirildi

Günlük yaşantımızda mutfak içerisinde robotlar oldukça yaygın olarak kullanılıyor. Son zamanlarda insanlar, robot süpürgeler gibi ürünlerin hayatı kolaylaştırdığı kanısına varınca yapay zekâ alanında da çok fazla gelişme ardı ardına geliyor. Bilim insanları da gelen geri dönütlere göre araştırmalar, incelemeler ve geliştirmeler sağlıyor.

Tat ayrımı yapabiliyor

Cambridge Üniversitesinde görev yapan bir grup mühendis yapay zekâ konusunda farklı bir düşünceyle robot aşçı geliştirdi. Tat alma duyusunun oluşturulduğu robot, tuzlu ya da tuzsuz yemek ayrımı yapabiliyor. İnceleme yapan grup Cambridge'de bulunan laboratuvarda bir tabağın içerisine domates ve çırpılmış yumurta koyarak bunun tuzsuz veya tuzlu olup olmadığını anlayabileceği bir robotik sensör geliştirildi.

Çiğnemeyi insanlardan taklit ediyor

Üretilen robotun kolunun ucunda bulunan minik bir alet, robotta bulunan bilgisayara aktarılıyor. Yiyeceklerden alınan örneklerle geniş kapsamda bir tat haritası çıkarılana kadar değişik yerlerden de tekrar tekrar prototip alıyor. Robotun insanlarda da olduğu gibi çiğneme durumunun farklı seviyelerini taklit edebilmesi adına yiyecekler farklı şekillerde birbirine karıştırılıyor. Bütün denemelerde ise yemeklerin tat haritaları çiziliyor. Bunun yanı sıra robot şef yemeğin baharatının nasıl olduğunu kontrol ederken, daha fazla baharatın eklenip eklenemeyeceğine de karar veriyor.

Bilim insanları, robotlar tarafından insanların tat alma ve çiğneme fonksiyonlarını taklit etmesiyle beraber kişilerin sevebileceği yiyecekler yapabileceğini ve kişisel hazlara göre ayarlanabileceğini belirtiyor. Mühendisler, geliştirdikleri robot şefin yemeklerin kötü veya lezzetli olup olmadığını öğrenmesini planlayarak daha güzel yemekler çıkarılmasına yardımcı olmayı hedefliyor.

Yorumlar (0)