Yapay zeka ne kadar ömrümüzün kaldığını tespit edebilir mi?

Yapay zeka konusunda ABD’de yapılan ilginç bir çalışma tartışmalara neden oldu. 400 bin kişinin EKG sonuç grafiğini tarayan yapay zeka, doktorların risk grubunda görmediği bazı hastaların bile 1 yıl içerisinde hayatını kaybetme riskinin olduğu sonucuna vardı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 13.11.2019, 17:58
Yapay zeka ne kadar ömrümüzün kaldığını tespit edebilir mi?

ABD tarafından geliştirilen bir yapay zeka programı EKG sonuçlarına yani Kalp Akım Grafiği’ne bakarak kişilerin ne zaman öleceğini doktorlardan daha iyi bir şekilde tahmin etti.

New Scientist dergisi tarafından yayımlanmış olan bir araştırmayla birlikte araştırmacılar 400 bin kişinin 1.77 milyon toplamda kalp grafiğini bir yapay zeka programı aracılığıyla inceledi.

EKG sonuçlarına göre kişilerin 1 yıl içerisindeki ölüm risklerine dair hesaplamalar yapıldı. Sonuçlar enteresandı. Yapay zeka doktorlar tarafından EKG’sinde bir risk görmediği kimi hastaların bile 1 yıl içerisinde hayatını kaybedebileceğine işaret ediyordu.

Söz konusu çalışmalar etik tartışmaları da beraberinde getirdi.

Yapay zeka tarafından hangi veriler dikkate alınarak bu sonuca vardığı neticesi uzmanların söz konusu tedaviye şüpheyle yaklaşmasına sebep oldu.

Araştırma neticesi 16 Kasım tarihinde Amerikan Kalp Birliği bilimsel oturumları aracılığıyla katılımcılara duyurulacak.

Yorumlar (0)