Yandex, borç batağına saplandı

Rus arama motoru Yandex, uygulanan yaptırımlar ve rublenin hızla değer kaybetmesi sebebiyle zor günler geçiriyor. Şirket, yaşadığı kayıplar nedeniyle borç batağına saplanmış durumda.

BİLİM-TEKNOLOJİ 07.03.2022, 16:40 07.03.2022, 16:59
Yandex, borç batağına saplandı

ABD’li arama motoru Google'ın en büyük rakibi Rus arama motoru Yandex, yaptırımlar sebebiyle ekonomik buhran geçiriyor. Rusya’nın en büyük teknoloji firmalarından olan Yandex, ülkesinde yayılan finansal kriz sebebiyle iflas etme eşiğine gelmişken küresel borçlarını ödeyememekle karşı karşıya kaldı.

Rusya’da internet üzerindeki arama trafiğinin yüzde 60’lık kısmına sahip olan Yandex'in yetkilileri açıklama yaparak mevcut borçların ödenemeyebileceğini kaydetti. Yandex’in Hollanda merkezli hisselerinin şu anda Rus ve Nasdaq borsalarında işlem gördüğü biliniyor. Ancak Rus varlıklarının değeri, Ukrayna işgalinin ardından Moskova’da ve küresel anlamda çöktüğü için borsada hisse senedi alım ve satımı askıya alınmış durumda.



Yatırımcılar, kayıplarının faizini isteyecek

Borsa kurallarına göre Yandex hisselerinin 5 günden uzun süre işleme kapalı olması durumunda yatırımcılar, 1.25 milyar dolarlık hisselerin tamamının ve bunların faizinin ödenmesini isteyebilir. Bunu göz önünde bulunduran Yandex yetkilileri, ücretlerin istenmemesini dolaylı yoldan talep ettikleri bir açıklama yayınlayarak yeterli kaynağa sahip olmadıklarını dile getirdi.



Şubat başında 17.4 milyar dolar değerdeydi

Yandex’in hisselerinin değeri şubat ayı başında 17.4 milyar dolardı. Şirket, 2021 senesinde 356 milyar ruble gelir sağladığını duyurmuştu. 

1997 senesinde Rusya’da kurulan Yandex’in merkez ofisi, 2007 senesinden bu yana Hollanda’da bulunuyor.

Yorumlar (0)