Yalovalı öğrenciler, afetlere karşı yapay zekalı model uçak geliştirdi 

Yalova Atatürk Bilim ve Sanat Merkezi öğrencileri, geliştirdikleri model uçak ile yangın, deprem ve sel gibi afetlerde kameranın kaydettiği görüntüleri analiz edecek ve anlık olarak merkeze aktaracak bir tasarıma imza attı. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 20.09.2021, 11:47
Yalovalı öğrenciler, afetlere karşı yapay zekalı model uçak geliştirdi 

Savunma Sanayii Başkanlığı önderliğinde başlatılan ülke genelindeki pek çok eğitimler, meyvelerini vermeye başladı. Yerli teknolojilere yönelik atılımlar, genç nesillere ilham oluyor. Her sene daha da fazla kulvarda düzenlenen TEKNOFEST’e katılan binlerce genç öğrenci, hobilerini yarışmaya taşıyarak yeni projelerle kendilerini tanıtıyor. 

3 genç, afetlere karşı model uçak geliştirdi 

Yalova’da farklı okullarda eğitim gören ve Atatürk Bilim ve Sanat Merkezi’nde de eğitim desteği alan 3 öğrenci, hobi olarak uğraştıkları model uçak yapımını bir adım ileri taşıyarak afetlerde kullanılmak üzere yapay zeka teknolojisinin kullanıldığı bir tasarım yaptı. 

3 öğrenci tarafından geliştirilen model uçak, üzerindeki kameranın kaydettiği yangın, sel ve deprem görüntülerini anlık olarak analiz edecek; görüntüleri, bu afetlerden gelen hasar görüntüleri ile birleştirerek afet merkezleri ve ilgili kurumlara iletecek. 

TEKNOFEST’te yarışacak 

21-26 Eylül’de İstanbul’da düzenlenecek TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali’ne katılacak öğrenciler, gelecekte bu model uçağın seri üretime geçmesini ve insanlık yararına kullanılmasını istiyor. Projede koordinatör olarak görev alan bilim ve teknoloji öğretmeni Koray Özdemir, öğrencilerinin bir süredir model uçak üzerinde çalıştığını ve bu sene de bunu bir adım ileriye taşımak için projeye dönüştürdüklerini belirtti. 

Özdemir: “Öncelikle yapay zeka kullanarak hasarlı binaların anında tespiti ve yetkililere bildirilmesi üzerine proje geliştirdiler. Sonrasında da bu yaz ayında ülkemizin birçok yerinde yangınla mücadele edilmeye başlandı. ‘Bunu yangınlara da uyarlamalıyız.’ düşüncesiyle yola çıkan öğrencilerimiz, bunu başarılı şekilde gerçekleştirdiler. Model uçak, yangın tehlikesi veya hasarlı binaları anlık olarak bildirmekle görevli.” 



Projeleri ile finale kaldılar 

Projeyi TEKNOFEST’e sunduklarını ve iki değerlendirme aşamasını da kolaylıkla geçtiklerini belirten Özdemir, süreci şu şekilde anlattı: “Öğrencilerimizin projesi finale kaldı. Bu hafta da TEKNOFEST’te yarışacaklar. Başarılı olacaklarını umuyoruz. Şu anda yarışmaya hazırlar ve şimdiye kadar yaptıkları denemeler oldukça başarılı. Elbette ki bu projenin geliştirilmeye ihtiyacı var. İleriki süreçte diğer doğal afetler için de kullanılabilecek model uçak sonrası için öğrencilerimizin farklı çalışmaları da var. Hedefimiz öncelikle ulusal düzeyde başarılı olmak. Daha sonra da hedeflerimizi gerçekleştirebilirsek otonom sürüşle ilgili tamamen yapay zeka üzerinden kontrol edilecek şekilde uluslararası yarışmalara katılmak istiyoruz.” 

Hobi olarak başladıkları projenin seri üretime geçmesini istiyorlar

Çocukluktan itibaren uçaklara karşı merakının bulunduğunu ifade eden Muhammed Alihafızoğlu, yaklaşık 7 senedir Merkez’de çalıştığını belirterek şunları aktardı: “Model uçağımızın görevlerinden biri, hasar almış yapıları tespit etmesi. Bu model uçak üzerine eklenen termal ve normal kameralar ile yangın, sel ve arama kurtarma çalışmalarında kullanımı başlayacak. Uçağın arkasındaki kameranın çektiği fotoğraflar yapay zeka sistemi ile hasarlı veya hasarsız olarak sınıflandırıp ilgili kuruma bildirecek. Model uçağımız geliştirilmeye açık. Yakında elimize ulaşacak otonom sistem ile uçağı daha da geliştireceğimize inanıyoruz. Şimdi TEKNOFEST finaline gidiyoruz. Yarışmada birinci olamasak bile vatana bir hayrımız olacak.” 

“Selçuk Bayraktar’ın videolarından etkilendik” 

Projede görevli olan öğrenci Muhammed Tuğrul Sıcakyüz ise kendisinin daha önce de afetler üzerine çeşitli projeler yaptığını ifade ederek ilham kaynaklarını aktardı: “Biz, Selçuk Bayraktar’ın videolarından etkilendik. O da bu tarz uçaklarla işine başlamıştı. O görüntüler bize ilham verdi. İnsanlara yardımcı olabilmek ve bir şeyleri değiştirebilmek için bu projeyi yaptık. Hayalimiz ise günün birinde bunun seri üretime geçerek kullanılmasını sağlamak.” 



“Model uçağımız ucuz ama işlevli” 

Model uçağın geliştiricilerinden olan bir diğer öğrenci Talha Yurtseven ise şunları dile getirdi: “Bu işe hobi olarak başladık. Tasarımı hep bir sonraki aşamaya taşımaya çalışıyoruz. TEKNOFEST’e başvurma amacımız da buydu. Biz, finalist olma konusunu değil bu tasarımı geliştirmeyi düşündük. İlk turu geçtikten sonra iyi bir puan aldığımızı öğrendik. İkinci turda iyi puan alarak model uçağımızı geliştirdik. Sonra finalist olduk. Şimdi gidip iyi bir şeyler yapıp dönmek istiyoruz. Model uçağımız ucuz fakat işlevli. Her afette ve her durumda kullanılabilecek bir uçak. İskelet parçalarını üç boyutlu yazıcıda ürettik.” 

Yorumlar (0)