"Yalan makinesi" uygulaması yaptılar

Japonya'da yapılan "yalan makinesi" uygulaması, insanların mimiklerini analiz ediyor ve analiz edilen kişinin doğru söyleyip söylemediğini, güvenilir olup olmadığını saptayabiliyor. İddianın doğruluğu denendikçe ortaya çıkacak.

BİLİM-TEKNOLOJİ 21.01.2021, 09:22 22.01.2021, 09:35
"Yalan makinesi" uygulaması yaptılar

Japon teknoloji şirketi DeepScore, geliştirdiği bir uygulamanın pratikte "yalan makinesi" gibi çalıştığını iddia ediyor. 

Tokyo merkezli şirket DeepScore, kullanıcıların mimiklerini ve yüz hatlarını analiz eden bu uygulamanın, analiz edilen kişinin ne derece güvenilir olduğunu 1 dakika gibi bir sürede belirleyebildiği iddiasında. 


  
Yeni tip koronavirüs salgını sebebiyle ilk kez dijital mecrada gerçekleştirilen CES 2021'de gösterilen uygulama, kullanıcılara bazı sorular soruyor.

Analiz edilen kişinin bildiği ya da kolaylıkla bilebileceği bu sorulara gelen cevaplar sırasında uygulama yüz analizine başlıyor ve sorularını yanıtlayan deneğin doğruluk analizini çıkarıyor.


  
Başka bir ifadeyle uygulama tarafından toplanan veriler kullanılarak, yüz hareketleri analiz edilen şahsın güvenilir olup olmadığı belirleniyor.


  
Bazı uzmanlar ise "yalan makinesi"nin çalışma prensibinin nabız gibi insan vücudundaki bazı değişikliklerin analizine dayandığını hatırlatarak, herhangi bir algoritmanın, insanların sesini ya da yüzünü analiz edemeyeceğini, analizin ancak fizyolojik değişikliklere dair verilerin toplanmasıyla mümkün olabileceğini belirtiyor.

Yorumlar (0)