Yaban arıları, çözdükleri bulmacayı diğer arılara öğretiyor

Arı kolonisinde sosyal öğrenmenin rolünü anlayabilmek için Queen Mary Üniversitesinde bir araştırma yapıldı. Kapağının açılması halinde şeker çözeltisine ulaşılabilecek bir yapboz tasarlandı. Kapağı açmayı başaran yaban arılarının, bunu diğer arılara öğrettiği gözlendi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 08.03.2023, 12:00 09.03.2023, 17:19 Hakan Öksüz
Yaban arıları, çözdükleri bulmacayı diğer arılara öğretiyor

İngiltere'deki Londra Queen Mary Üniversitesinde yapılan bir araştırma, "bombus arıları" olarak da bilinen yaban arılarının karmaşık bulmacaları nasıl çözdüğünü ortaya koydu. Araştırmaya dair detaylar, BBC tarafından aktarıldı. Araştırmacılara göre "sosyal öğrenme", arı kolonisinde zannedilenden çok daha fazla etkiye sahip olabilir.

Ödüle ulaştılar, diğer arılara öğrettiler

Araştırmayı yürüten bilim insanları tarafından kapaklı bir yapboz kutusu tasarlandı. Arıların, şeker çözeltisine ulaşabilmek için yapbozu nasıl tamamladıkları ve ödüle ulaştıkları gözlendi. Kırmızı plakaya basılması halinde kapağın saat yönünde, mavi plakaya basılması durumunda ise tersi yönde hareket ettiğini öğrenen arıların, bu bilgiyi diğer arılara aktardığı görüldü.

Kutuyu açmak üzere eğitilen arıların, diğer arılara yöntemi öğretmesi şaşkınlık uyandırdı. Tecrübeli arıların öğrettiği plakaya basan arılar, diğer plakaya basılması halinde de kutusunun açıldığını keşfettiler. Buna rağmen yine de kendilerine öğretilen plakaya basarak kutuyu açtılar. 

Yaban arılarında "davranışsal" eğilimin rolü 

Ekibin başındaki Dr. Alice Bridges, "Plos Biology" isimli hakemli dergide sonuçları yayımlanan araştırma hakkında konuştu. Yaban arılarında "davranışsal" eğilimin sürdüğünü kaydeden Bridges, "Buna kuşlarda ve primatlarda da rastlıyoruz. Sosyal öğrenme, arı topluluğunda sanılandan daha fazla etkiye sahip gibi görünüyor." dedi.

Yorumlar (0)