Wordle oyunu dünyada viral olmuştu: Yeni rakip Heardle mı?

Geçtiğimiz aylarda dünyada popülerliği artan ve ülkemizde de ciddi düzeyde takipçisi olan Wordle kelime oyununun yeni bir versiyonu çıktı. Heardle oyunu kelime oyununun müzikli versiyonu ve Wordle’dan farklı olarak müzik tahmin etmeye yarıyor. Şarkılarla arası iyi olanlar için yeni bir viral alternatifi olabilecek bu oyunu sizler için inceledik.

BİLİM-TEKNOLOJİ 13.03.2022, 09:30 13.03.2022, 17:49
Wordle oyunu dünyada viral olmuştu: Yeni rakip Heardle mı?

Dünya geçtiğimiz aylarda sonradan viral olacak bir oyunla tanıştı. Wordle. Wordle bir kelime oyunuydu. Onu bu kadar popüler yapan ise olağanüstü basit kuralları olan yani karmaşıklıktan uzak, sade arayüzü ve çok uzun süre vakit ayırmayacak ancak rekabetten de uzaklaştırmayacak düzeydeki oynanış şekliydi.

Bugünlerde ise viral olan bu oyunun müzikli versiyonu çıktı. Adı ise Heardle. Bu yazıda Heardle oyununu inceleyeceğiz.

Wordle nasıl viral olmuştu?

Wordle oyununu kısaca hatırladıktan sonra Heardle oyununun oynanışına ve farklarına bakacağız. Wordle oyununun detaylı dosyasına buradan ulaşabilirsiniz ancak kısaca özet geçmek gerekirse, 2021 Ekim ayında ilk kez piyasaya çıkan ve programcı Josh Wardle’ın geliştirdiği bir oyundu Wordle. Wordle oyunu bulmaca kategorisindeki bir oyundu ve kısa süre içerisinde viral oldu.

Oyun temelde çok basit kurallara dayanıyordu. Günlük 1 kelime bilinmeye çalışılıyor ve 24 saatte yalnızca 1 kez oynanabiliyordu. Oyunu oynamak için kullanıcılar 5 harfli kelimeyi 6 denemeyle bulmaya çalışıyordu.

İlk tahmin edilen kelimenin ardından ise tablodaki harf kutucukları 3 farklı renkte oyunculara o günün kelimesine ulaşabilmeleri için, ilgili kelimenin içinde yazılan harfin olmadığını ifade eden gri, harfin olduğunu ancak yazılan kutucuktaki sırasında olmadığını gösteren turuncu ve hem harfin hem de yerinin doğru olduğunu gösteren yeşil bir ışık ile bildirimde bulunuyordu.

Önce İngilizce ardından ise Türkçe’ye çevrilen bu oyunu kullanıcılar halihazırda oynamaya devam ediyor ve günlük olarak kaç tahminde bulduklarını sosyal medya hesaplarında paylaşıyorlar.

Wordle oyununun etkisi sürerken oyunun farklı bir versiyonu geçtiğimiz günlerde konuşulmaya başlandı. Heardle.

Heardle oyunu nedir?

Oyunun mimarı Wordle oyunun da geliştiricisi Josh Wardle. Yazılım mühendisi Wardle’in geliştirdiği oyunun farklı varyasyonları yapıldı. Bunlar arasında tek seferde 4 tane Wordle oyununun oynanmasına ve daha çok tahmin hakkı tanıyan Quordle ve yine Wordle’la aynı fakat 8 kareli versiyonu Octordle gibi oyunlar kullanıma sunuldu.

Heardle oyununu ise son birkaç gündür özellikle Twitter üzerinde çok sık duymaya başladık. Oyuna Heardle.app üzerinden ulaşılabiliyor.

Wordle’ın müzikli versiyonu olan bu uygulamada kullanıcılar müziğe ilişkin bilgilerini deniyor.

Ufak bir müzik kesitiyle başlanan uygulamada yeni ipuçlarıyla kesitler daha da artıyor ve sanatçının ismini bilmek için yalnızca 6 tahmin hakkınız bulunuyor.

Tahminlerini kullanıcılar sayfanın altındaki butona yazıyor ve eğer şarkı doğru bir şekilde tahmin edilirse yarım dakikalık şarkı dinletiliyor.

Heardle Türkiye’de oynanıyor mu?

Heardle oyunun şarkıları Soundcloud üzerinden geliyor. Çoğu zaman ülke seçiminden dolayı şarkıyı Türkiye internet erişimi üzerinden dinlemek de mümkün olmayabiliyor.

İlerleyen zamanlarda Türkiye için de uygulama Türkçe müzikleriyle gelebilir.

İyi bir beyin jimnastiği yaptıran Heardle oyunu müzikle arasını iyi tutanlar için ideal. Uygulamanın yalnızca Soundcloud ile ortaklığı bulunduğundan ilerleyen dönemler için belki farklı müzik platformlarıyla iş birliği sunarsa bilinirliği de artabilir.

HABERNEDİYOR.COM / SEZGİN İLHAN ÖZEL HABER

Yorumlar (0)