Wikipedia Nedir? Nasıl Kullanılır?

BİLİM-TEKNOLOJİ 09.11.2020, 18:05 12.11.2020, 00:13
Wikipedia Nedir? Nasıl Kullanılır?

Wikipedia, içeriği dünyanın her yerinde bulunan gönüllü insanlar tarafından birlikte hazırlanan açık kaynak kodlu, kar amacı güdülmeyen, özgür ve ücretsiz bir ansiklopedidir. Dünya üzerinde internete bağlı bilgisayarı bulunan herhangi bir kişi az sayıda bulunan korumalı sayfa dışındaki tüm sayfalara çıkartma, ekleme, düzenleme yapabilir. Bu sayede en iyi bilgiye en kısa zamanda ulaşmak son derece mümkün olur. 

Tüm dilleri kapsayan wikipedia kar amacı gütmeye Wikimedia Vakfının tescillenmiş markasıdır. Her maddesinde bulunan bağlantılar size diğer ilgili ek bilgilere ve maddelere yönlendirecektir. Yazı düzenleme kurallarına uygun ve kabul edilebilir olmak şartıyla bilgi ekleyebilirsiniz, alıntılar ekleyebilirsiniz ve referans gösterebilirsiniz.

Wikipedia'ya bilgi eklerken, sayfayı geliştirirken sayfanın düzenini bozacağınızı düşünmeyin çünkü sayfa size tavsiyeler vererek neler yapmanız gerektiğini anlatır ve küçük hatalarınızı düzeltecektir. Sürekli güncel ve dinamik bir yapıya sahiptir. İçeriğin hazırlanması ve güncel hale gelmesi dakikaları en fazla saatleri alır.

Wikipedia Neden Kapatıldı?

Geçtiğimiz senelerde ülkemizde Wikipedia erişimi engellendi. Erişime kapatılma nedeni ise Wikipedia’da Ülkemizi terör gruplarıyla aynı düşüncede ve iş birliği halinde göstermeye çalışan yazıların bulunması olarak gösterildi. Ocak ayı 2020 de Anayasa Mahkemesi Genel Kurulun kararı gereğince erişim engelinin kaldırılması ve siteye erişimin sağlanması kararı verildi.

Wikipedia Nasıl Kullanılır?

  • Taraflı olmayın; Yazacağınız maddeleri tarafsızlık ilkesi çerçevesinin dışına çıkmadan nesnel ve gerçeklere dayandırılarak yazınız.
  • Wikipedia bir ansiklopedidir; Tamamen bilgi içeriklidir ve aranan bilgileri aktarmak için kurulmuştur. Başka bir amacı yoktur.
  • Doğrulanabilir; Wikipedia’nın okuyucuları okudukları yazılara koşulsuz güvenebilmelilerdir. Bu nedenle bilgileri nereden alınıp derlendiği maddelerin sonunda oluşturulan bir kaynak bölümünde belirtilmelidir.
  • Telif haklarını ihlal etmemelisiniz; Wikipedia da bulunan bütün içerikler GNU Özgür Belgeleme Lisansına lisanslıdır. Wikipedia’ya aktarılan telif hakkı doğuran eklemeler, Wikipedia özgür ansiklopedi ilkesini zedeler ve yasal problemler oluşturur.
  • Maddenin kaynağı bulunmalı
  • Diğer katılımcılara saygılı olunmalıdır; Wikipedia üzerinden yazı yazan kişiler başka ülkelerden gelmiş ve bambaşka kültürün içerisinde yetişmiş, bambaşka bakış açısına sahip olabilirler. Bu kişilere saygı göstermek birlikte çalışmanın en önemli anahtarıdır. Farklı görüşler ve düşünceler ortaya çok önemli ve değerli bilgiler çıkartabilir.
Yorumlar (0)