WhatsApp’tan “sessiz” yenilik: Artık yokluğunuz anlaşılmayacak

Dünyada milyarlarca kişi tarafından kullanılan popüler mesajlaşma ve görüntülü görüşme uygulaması WhatsApp, kullanıcılarını dinleyerek devrim niteliğinde bir yeniliğe imza attı. Topluluklar altyapısını resmi olarak tanıtan, sesli aramalardaki katılımcı sayısını artıran ve son dönemlerde nice yeniliğe imza atan uygulamada artık gruplardan ayrıldığınızda kimse fark etmeyecek. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 18.05.2022, 13:25 18.05.2022, 13:50
WhatsApp’tan “sessiz” yenilik: Artık yokluğunuz anlaşılmayacak

Dünyanın en popüler mesajlaşma uygulamaları arasında ilk sıradaki yerini korumayı başaran WhatsApp, bunu şüphesiz ki güncellemelerine borçlu. Kullanıcılarını dinleyerek sık sık güncellemeye giden uygulamada son yenilikler, vatandaşların yüzünü güldürür nitelikte oldu. Özellikle pandemi döneminde insanların farklı görüşme ve mesajlaşma uygulamalarına yönelmesinin önüne geçmek isteyen çatı şirket Meta, pek çok güncellemeyi art arda yayınlamıştı. Gelişimi adeta alışkanlık haline getiren WhatsApp artık dur durak bilmiyorken son bir ayda on adetten fazla yenilik de dünyanın farklı bölgelerinde kullanıma açıldı. İşte WhatsApp’ın son bir aydaki yenilikleri…

Gruplardan sessiz sedasız ayrılabileceksiniz

WhatsApp grupları çoğunlukla iş için kurulduğundan hayat kurtarıcı olabiliyor. Öte yandan çoğu kullanıcı bu gruplarda istemedikleri muhabbetlere de maruz kaldıklarını dile getiriyor. Gruptan çıkan insanlar ise cümle aleme ilan edilir gibi grup görüşme ekranında görüntülenebiliyor. Bunun önüne geçmek isteyen Meta şirketi artık gruplardan ayrılan kişilerin yalnızca yöneticiler tarafından görüntülenebilmesini sağlayacak sistemi kullanmaya başladı. Dünyanın farklı ülkelerinde test aşamasında olan bu özellik, küreselde milyonlarca kullanıcıyı mutlu edecek gibi görünüyor. 

32 kişiyi aynı anda arayabileceksiniz

WhatsApp Topluluklar tarafından kullanıcılar üzerinde sırayla test edilen güncellemelerden bir diğeri de sesli aramadaki kullanıcılar. Şirketten gelen son hamleyle birlikte grup aramalarında kullanıcı sınırı 32 kişiye yükseltildi. Bu da demek oluyor ki 32 kişiyle aynı anda sesli görüşme gerçekleştirebileceksiniz. 

Uygulama artık paralı mı olacak?

Son zamanlarda insanların aklını karıştıran en büyük soru ise WhatsApp’ın artık paralı mı olacağı. Aktarılan bir habere göre uygulamada artık üyelik modeline geçiliyor. Özellikle işletme hesapları için getirilen bu özellik, bağlı cihazlar kısmından gerçekleştirilecek değişikliklerle birlikte çoklu cihaz desteğini kullanmak isteyenlerin para ödemesi sağlanacak. Pek çok kullanıcının düşündüğünün aksine paralı kullanım yalnızca işletmelere özel olacak. 

Son görülme özelliği için yeni seçenek geldi

Uygulamanın en sevilen özelliklerinden bir diğeri şüphesiz son görülme özelliği. Özellikle gençler tarafından kullanımı sıklıkla tercih edilen bu özellikle karşıdaki kişinin uygulama ekranını en son ne zaman açtığı görülebiliyor. Öte yandan uygulama bu özelliğin kapatılması yönünde imkan sağlıyor. Son görülme özelliği kullanımı açısından “herkese aç”, “yalnızca kişilerim” ve “hiç kimse” seçenekleri bulunurken artık yeni gelen seçenekle birlikte son görülmenin bazı kişilere kapatılıp bazılarına açılmasına imkan verilecek. Bu özelliğin yakın zamanda kullanıcılara sunulması beklenirken bu yeni seçeneğin tıpkı Instagram’daki yakın arkadaşlar gibi olacağı düşünülüyor. Yani kimin son görülmeyi görüp kimin göremeyeceği hakkında liste oluşturulabilecek.

Mesajlara emoji ile tepki vermek ister misiniz?

WhatsApp’ın son yeniliklerinden olan emoji ile tepki verme özelliği Instagram ve Twitter’dan kopyalanmış bir özellik. İnsanlar uzun mesajlar yazmak ya da ses kaydı göndermek için uygun olmadıklarında veya bunları yapmak istemediklerinde aldıkları mesaja karşılık emoji ile yanıt verebiliyorlar. İnsanların vakit kaybetmeden düşüncelerini hızla paylaşmasına vesile olan bu özellik şu anda pek çok kullanıcıya geldi. 



Grup mesajları yöneticiler tarafından silinecek

WhatsApp gruplarına atılan uygunsuz mesaj ve dokümanlar için devrim niteliğinde bir özellik geliyor. Artık kullanıcıların paylaştıkları uygunsuz veya yanlış mesajlar, ses kayıtları, görüntüler ve belgeler grup yöneticileri tarafından silinebilecek. Yöneticiler bu mesajları gruptaki tüm kullanıcıların sohbetinden silebilecek. 

Dosya paylaşım limiti, çağa uygun olarak artırıldı

Uygulamada daha önce 100 MB olan dosya paylaşım limiti, çağdaş bir sınırlama sayılmıyordu. Herkesin akıllı telefon kullanması, işlerin artık telefonlar üzerinden halledilmesi gibi gelişmeler sebebiyle insanlar, dosya paylaşım boyutunun artırılmasını talep ediyorlardı. Bu talep en sonunda yerine getirildi. Uygulama içi paylaşım limiti 2 GB’ye yükseltildi. 

Telegram’dan kopyalanan grup anket özelliği geliyor

Telegram uygulamasının kitleler açısından en çok sevilen özelliklerinden biri şüphesiz ki grup anketleri. Özellikle ders ve okul gruplarının kullanımı açısından oldukça faydalı olan anketler, WhatsApp’a da gelmiş bulunmakta. Rakiplerindeki özellikleri kendisine uyarlamayı seven Meta şirketi, bundan böyle grup sohbetlerinde anket oluşturma ve anket düzenleme özelliklerinin de bulunduğunu kaydediyor. Bu özellik şu an yalnızca iOS 22.8.0.72 sürümü kullanıcılarına açılmış durumda. Yakın zamanda Android kullanıcılarına da verilmesi bekleniyor.

Sohbet dışında sesli mesaj oynatma özelliği 

Sesli mesajlar açısından pek çok yeniliğe imza atan uygulamada artık sohbet penceresini kapattıktan sonra ses kaydının durma özelliği son buluyor. Yeni güncellemeyle birlikte sohbet ekranını, WhatsApp uygulamasını ve hatta kilit ekranı kapatsanız bile sesli mesajı dinlemeye devam edebileceksiniz. Bu sayede arka planda başka uygulamalarla ilgilenirken sesli mesaj dinleyebileceksiniz.

Kaydı duraklatıp sonra kaydedebilirsiniz

Ses kaydı yapan pek çok insan, kaydı gönderdikten sonra sesinin nasıl çıktığını öğrenmek için kaydı dinliyor. Bu gibi zaman kaybının önüne geçmek isteyen uygulama, ses kaydı yaparken kaydı durdurup sonrasında yeniden devam etmek; durdurup kaydedilen kısmı dinleyip sonra kalanını kaydetmek için imkan sağlıyor. 

Ses kayıtları artık dalga biçiminde gösterilecek

Ses kayıtları artık takip edilmeyi kolaylaştırmak için sohbet penceresinin kenarında, dalga biçiminde gösterilebilecek. 



Ses kaydını taslak olarak kaydedebileceksiniz

Ses kaydı gönderenler için bir diğer yeni özellik ise kaydedilen sesin taslak olarak depolanması. Kaydı depolayıp, dinleyip ardından doğruluğundan emin olduktan sonra gönderecek olan kullanıcılar için oldukça etkili ve iyi bir özellik. 

Ses kaydı, durdurulduğu yerden başlatılacak

Uygulamada daha önce gönderilen ses kayıtları, kaldığı yerden devam ettirilemiyordu. Bu durumun sebep olduğu vakit kaybını ortadan kaldırmak isteyen Meta, ses kaydının durdurulduktan sonra kaldığı yerden devam etmesini sağlayan özelliği duyurdu. 

Ses kayıtları x2 hızda oynatılabilecek

Ses kayıtlarının yavaş olması ya da seslerin uzun olması halinde vakit kaybının çok fazla olduğunu tahmin eden WhatsApp, yeni özelliği olan “hızlı oynatmayı” duyurdu. Bu yeni özellikle birlikte ses kayıtları x1,5 veya x2 hızda oynatılabilecek. 

Linklerde ön izleme yapılabilecek

WhatsApp’ın uygulama versiyonlarından kullanımda olan yeni özelliğe göre artık gönderilen/alınan linklerin ön izlemesi yapılabilecek. Öte yandan bu uygulama henüz tüm web ve masaüstü sürümleri için geçerli değil. Şirket daha öncesinde link ön izlemelerini hem masaüstü hem de web sürümleri için kullanıma açmıştı ancak yapılan bazı güncellemelerle birlikte bu özellikle kalkmıştı. Özelliklerin yakın zamanda yeniden kullanıma açılması bekleniyor. Şirket, bu konuda oluşan sorunları çözdüğünü duyurdu.

Android kamerasında arayüz değişiyor

WhatsApp uygulaması bir müddet önce iOS tabanlı cihazların kamera arayüzünde değişikliğe gitmişti. Sızdırılan bir habere göre yeni arayüzün beta testleri başladı. Artık kamera ekranında daha küçük butonlar bulunacak. Öte yandan bu uygulamanın iOS’ta tamamen kullanıma açıldıktan sonra Android cihazlara da getirilmesi bekleniyor. Ayrıca medya paylaşımını da daha pratik hale getirecek bu gelişmeyle birlikte sistem “son kullanılanlar” ve “galeri” olarak ayrıştırılacak. 

Manuel olarak dil ayarlama özelliği geliyor

Bilindiği üzere uygulamada dil, otomatik olarak seçiliyordu. Kullanıcılar dili değiştirmek isterse sonradan telefon ayarları üzerinden değişimi sağlayabiliyordu. Çatı şirket Meta artık dil seçimini de kullanıcılara bırakmaya karar verdi. Yeni özelliğe göre kullanıcıların uzun süredir talep ettiği manuel olarak dil ayarlama özelliği artık kullanıma açıldı. Bu özellik önceden yalnızca Hindistan gibi çok dilli ülkelerde kullanılabiliyordu. 



Belgeler, ön izleme ile görüntülenebilecek

Fotoğraf ve videolar daha öncesinde ön izleme ile görüntülenebiliyordu. Ancak cihazlara yeni verilmeye başlanan güncellemeye göre bundan sonra belgeler de ön izleme ile görüntülenebilecek. Bu özellik Android beta 2.22.5.11 üzerinden test edilmeye başlandı. Sonucun olumlu olması halinde özellik tüm cihazlara gönderilecek. 

Gizlilik ayarlarında da kişiselleştirmeye gidiliyor

Yeni ayarlarla birlikte artık uygulamada son görülmede ve hikayelerde olduğu gibi fotoğraflarda da kimin göreceği ve kimin göremeyeceği seçilebilecek. Uygulama, bu şekilde kişiselleştirmeye gitmeyi uygun gördü. 

Masaüstünde sesli mesaj kullanımı kolaylaşıyor

Uygulanın masaüstü sürümünde sesli mesaj oynatmak daha önceden mümkün değildi. Ancak son güncellemelerle birlikte bu kullanımın önü açılmış oldu. Artık masaüstü sürümünü kullananlar da sesli mesajları oynatabilecek. V2.2204.5 sürümüne sahip olanların kullanabildiği bu özellik, henüz Android tarafına gelmiş değil. 

“Harici kişilerim” özelliği ile rahatsız edilmemek mümkün

Henüz test aşamasında olan bu yeni özelliğe göre uygulamaya “harici kişilerim” seçeneği geliyor. “Hiç kimse”, “kişilerim” ve “herkes” seçeneklerine ek olarak gelen bu seçenekle birlikte insanlar Instagram’daki yakın arkadaşlar özelliğini WhatsApp’ta da kullanabilecek. 

Çıkartma önerileriyle artık vakit kaybetmeyeceksiniz

Uygulamanın masaüstü sürümüne gelen bir diğer özellik ise çıkartma önerisi. Artık mesajlaşırken uzun metinler yazmak ya da ses kaydı göndermek yerine önerilen çıkartmalardan gönderilebilecek. Görüşme sırasında tamamen metne uygun olarak önerilen çıkartmalarla (sticker) birlikte daha hızlı iletişim kurulacak.

Web sürümünde uçtan uca şifreleme mümkün

Telefon ve tablet gibi uygulama sürümlerinin kullanıldığı cihazlarda yaklaşık 2 senedir var olan uçtan uca şifreleme yöntemi artık web ve masaüstü sürümlerinde de kullanılabilecek. Bu özellikle birlikte gizlilik sağlanmış olacak. 

Çevrimdışı mesajlaşma özelliği geliyor

Çevrimdışı mesajlaşma özelliğiyle birlikte artık kullanıcılar, telefonda çevrimiçi olmak zorunda kalmadan da mesajlaşabilecek. 

Mesaj silme özelliği sınırsız olacak

Bir süredir kullanılan “herkes için sil” özelliği, yalnızca belirli bir zaman dilimindeki mesajları silmek için kullanılabiliyordu. Ancak yeni güncellemeyle birlikte bu özellik, tüm zaman dilimindeki mesajlar için geçerli olacak. 

Yorumlar (0)