WhatsApp’ın topladığı bilgileri nasıl öğrenebilirsiniz? WhatsApp bu verilerle ne yapıyor?

Diğer tüm uygulamalar gibi kullanıcıların verilerini toplayan WhatsApp, hangi verilerinizi topladığını sizlere görme imkanı da sunuyor. Eğer isterseniz siz de uygulamanın hakkınızda topladığı verileri öğrenebilirsiniz. İşte öğrenmeniz için yapmanız gereken adımlar…

BİLİM-TEKNOLOJİ 17.01.2021, 12:58 18.01.2021, 09:05 Hanife
WhatsApp’ın topladığı bilgileri nasıl öğrenebilirsiniz? WhatsApp bu verilerle ne yapıyor?

Dünya genelinde milyarlarca aktif kullanıcısı olan WhatsApp, tüm kullanıcıların kabul etmesi zorunlu olan yeni ‘gizlilik sözleşmesi’ ile gündeme bomba gibi düşmüş ve bir anda herkesin kafasına şu soru takıldı: WhatsApp hangi verilerimize ulaşıyor?

WhatsApp'ın kararı sonrası neler değişecek?

Facebook şirketinin Cambridge Analytica skandalı hafızalarda tazeliğini korurken, kullanıcıların şüpheye düşmesi gayet normal.

Webtekno'nın geçtiği bilgilere göre, aynı Facebook gibi WhatsApp da kullanıcı hakkında veriler topluyor ve bunu gizlemiyor. Hatta hakkınızda ne tür bilgiler topladığını talep etmeniz durumunda detaylı olarak bir rapor dahi gönderiyor.

Peki, hakkınızda toplanan verileri öğrenebilmek için WhatsApp’ta nerden nasıl talepte bulunuyoruz? İşte izlemeniz gereken adımlar…

WhatsApp’ın topladığı bilgilere nasıl ulaşılır?

1.Adım: Önce WhatsApp mobil uygulamasını açıyoruz.

2.Adım: Ardından sağ en üsteki üç noktaya bir kere tıklayınca gelen seçeneklerden ‘Ayarlar’ seçeneğine tıklıyoruz

3.Adım: Açılan yeni pencerede ‘Hesap’ seçeneğine dokunun.

4.Adım: En alttan ikinci sırada yer alan Hesap Bilgilerini Talep Et seçeneğine dokunun.

5.Adım: Son olarak Raporu Talep Et seçeneğine tıklıyorsunuz.

Rapor talebinden sonra eğer hesap ayarlarınızda, özellikle telefon numaranızı değiştirmek gibi, önemli değişiklikler yaparsanız rapor talebiniz iptal edilecektir.

Raporu Talep Et seçeneğine dokunmanızla başlatmış olduğunuz rapor süreci, 3 gün içersin de tamamlandıktan sonra bir ZIP dosyası olarak tarafınıza gönderilecek.

Gönderilen ZIP dosyasını Microsoft Word programı ya da bilgisayarınızda yüklü olan Metin Belgesi uygulaması üzerinden açarak raporu inceleyebilirsiniz.

Peki, hesap bilgileri raporunda hangi bilgiler yer alıyor?

-Telefon numaranız.

-WhatsApp profil fotoğrafınız.

-Engellemiş olduğunuz tüm kişiler.

-Kullandığınız tüm IP adresleri.

-WhatsApp kullandığınız tüm cihazların marka ve model bilgileri.

-WhatsApp ile senkronize ettiğiniz tüm kişilerin telefon numaraları.

-Oluşturduğunuz ya da üyesi olduğunuz tüm WhatsApp grupları.

Çok basit, önemsiz bilgiler gibi görünebilir fakat bu bilgileri milyarca kullanıcı üzerinden değerlendirdiğinizde akıl almaz genişlikte bir veri tabanı oluşuyor ve bu veri tabanının maddi değerini düşünmek bile oldukça zor.

Büyük bir skandal olmasa da Facebook, bu zamana kadar kullandığı tüm verilerimiz gibi yakın zamanda WhatsApp üzerinden sahip olduğu verilerimizi de reklam amaçlı kullanacaktır. Tıpkı Instagram hikayelerinde olduğu gibi WhatsApp reklamlarının da hikayelerin aralarında göstermesi bekleniyor.

WhatsApp bu bilgiler ile ne yapıyor?

WhatsApp’ın söylediğine göre, elde etiği kullanıcı verilerini sadece gizlilik, güvenlik, kullanıcı deneyimini iyileştirme ve özellikle giderek artış gösteren WhatsApp üzerinden alışveriş yöntemini iyileştirip güvenliği sağlamak için kullanıyor.

Bu konuya yönelik teoriler arasında, Facebook’un WhatsApp verilerini reklamları iyileştirmek ve neredeyse kişiye özel hale getirmeye çalıştığı da söyleniyor. Bu teori hakkında kesin bir şey söylenemez ama WhatsApp reklamlarını görmeye başlayacağımız kesin.

WhatsApp mesaj içeriklerine ulaşabiliyor mu?

Talep etiğiniz rapor geldiğinde göreceksiniz ki uygulama hiçbir şekilde mesaj içeriklerine ulaşmıyor. Bu durumu sağlayan ise E2E uçtan uca koruma protokolü. Yani WhatsApp kimin, kime, saat kaçta mesaj attığını görebiliyor ama mesaj içeriği hiçbir şekilde görüntülenmiyor.

Ancak, WhatsApp konuşmalarını yedeklemek konusunda endişelenseniz iyi olur. Çünkü E2E uçtan uca koruma protokolü iCloud ya da Google Drive üzerinden yaptığınız yedeklemelere uygulanmıyor.

Böylece, Google ve Apple’ın insafına kalmış oluyorsunuz. Ama her iki şirketin de söz konusu konuya ilişkin tam bir güvence veriyor.

Yorumlar (0)