WhatsApp artık paralı mı olacak? WhatsApp üyelik modeline geçiyor, Instagram’a benzeyecek

Tüm dünyanın kullandığı popüler mesajlaşma uygulaması olan WhatsApp, uzun zamandır test ettiği “Topluluklar” tanıttı. Şirket ayrıca mesajlardaki son görülme özelliğini de seçenekli durma getiriyor. Ortaya çıkan son bilgilere göre şirket bir de üyelik modeli üzerine çalışıyor. İşte WhatsApp’a gelen en yeni özellikler…

BİLİM-TEKNOLOJİ 21.04.2022, 18:20 21.04.2022, 18:37
WhatsApp artık paralı mı olacak? WhatsApp üyelik modeline geçiyor, Instagram’a benzeyecek

Dünya genelinde WhatsApp uygulamasını 2 milyardan fazla insan kullanılıyor. Popüler mesajlaşma uygulamasının güncellenme çalışmalarında kullanıcıların taleplerinin de büyük etkisi oluyor. WhatsApp’a son olarak birçok yeni özellik geldi ve gelmeye de devam edecek. İşte WhatsApp’a gelen yeni özelliklerle ilgili merak edilen soruların yanıtları…

WhatsApp artık paralı mı olacak?

WABetaInfo'ya konu olan sızıntı bilgilere göre WhatsApp üyelik modeline geçecek.

Twitter Blue gibi WhatsApp’da işletme hesaplarına yeni ek özellikler sunacak.

Bağlı cihazlar bölümündeki yapılacak olan değişiklik ile paralı hesaplar için çoklu cihaz desteği baştan tasarlanacak.

WhatsApp'ın bu yeni modeli ücretli olacak fakat bu model yalnızca işletme hesapları için kullanıma sunulacak. Buda şu demek oluyor; normal WhatsApp kullanıcıların herhangi bir para ödemesine gerek olmayacak.

Son görülme için seçenek hakkı geliyor

WhatsApp'ın son görülme özelliği sizin uygulamaya son olarak ne zaman girdiğinizi diğer kullanıcılara gösteriyor. WhatsApp'taki bu son görülme özelliğini bildiğiniz gibi kapatma hakkınız var. Ancak bu özelliği kapattığınızda da bu sefer hiç kimse sizin son görülmenizin ne zaman olduğunu göremiyor. WhatsApp bu özellik için seçenek talep eden kullanıcıları dinledi ve bir güncelleme yaptı. Artık uygulamadaki son görülmenizi istediğiniz kişilere açıp, istediğiniz kişilere de kapatabileceksiniz.

Kullanıcılara yakın tarihte sunulması beklenen bu güncellemeyle yeni özelliğin geleceği de tahmin ediliyor.

Bu özellik tıpkı Instagram’ın yakın arkadaşlar özelliğine benzer bir mantık ile çalışacak. Kullanıcılar kimlerin kendilerini görüp göremeyeceğine ilişkin liste yapacak.

Topluluklar özelliği görücüye çıktı

WhatsApp uzun süredir test ettiği Topluluklar özelliğini de en sonunda görücüye çıkardı. Yakın zamanda tüm kullanıcıların kullanabileceği bu uygulamada 4 yeni özellik göze çarpıyor. İşte yeni özellikleri ile WhatsApp…

Mesajlara emoji ile tepki verebileceksiniz

Artık WhatsApp’da gelen mesajlara karşı duygular ve düşünceler ifadeler özelliğiyle hızlı şekilde paylaşılabilecek.

Tıpkı Instagram uygulamasındaki gibi gelen mesajlara hızlıca emoji'yle tepki verilebilecek.

Yakında kullanıma sunulması planlanan Topluluklar altyapısıyla kişiler gelen mesajlara karşı cevap vermek yerine 6 farklı emoji’yle ifade bırakabilecek.

Yönetici herkesten mesajı silebilecek

WhatsApp’a yeni gelen bir başka özellikte grup yöneticilerinin uygun olmayan ya da sorunlu olan mesajları gruptaki herkesin sohbetinden silebilmesi.

Beklenen oldu! WhatsApp’ta dosya paylaşma boyutu arttı

WhatsApp’ta şimdiye kadar kullanıcılar en fazla 100 Mb dosya gönderebiliyordu. Bu da kullanıcılar için sorun teşkil eden bir durumdu. WhatsApp’ın yaptığı son güncelleme çalışmalarına göre artık dosya gönderme limiti 2 GB oldu.

32 kişilik sesli arama grupları olacak

Mesajlaşmaktan ziyade konuşmak isteyenler için tasarlanan bu yeni özellikle artık 32 kişinin katılabileceği ve tek dokunuşla gerçekleştirebileceği sesli arama özelliği kullanıcılara sunulacak.

Grup anketi gelecek

WhatsApp rakiplerindeki birçok özellik için de çalışmalarını sürdürüyor. Bu doğrultuda hazırlanan grup sohbetlerinde anket düzenlemesi seçeneği de yeni özellikler arasında.

iOS'taki 22.8.0.72 beta sürümü ile gelecek olan yeni anket seçeneği ilerleyen günlerde Android cihazlar için de gelecek.

Gruplarda kullanıcılar oylama yapabilecek. Ancak bu özelliğin henüz ne şekilde kontrol edileceği daha belli değil.

Sesli mesajlaşmaya 6 yeni özellik geliyor…

Sohbet dışında ses kaydını oynatma

Sohbet sırasında ses kaydı alıp dinleyen kullanıcılar sohbetten çıktığı anda ses kaydı kapanıyordu. Yeni gelen bu özellikle bir yandan gelen ses kaydını dinlerken bir yanda da telefonunuzdaki diğer uygulamaları kullanabileceksiniz.

Kaydı duraklat veya devam et

Ses kaydı yaparken düşüncelerinizi toplamanız gereken yerde artık kayıt işlemini duraklatabilir, istediğiniz zaman kayıt almaya devam edebileceksiniz.

Dalga biçimi görselleştirme

Ses kayıtları, kaydın takip edilmesini kolaylaştırmak için sohbet penceresinde dalga şeklinde gösterilecek.

Ses kaydını göndermeden önce ön dinleme yapabileceksiniz

Bundan sonra ses kaydınızı karşı tarafa iletmeden önce dileyebileceksiniz. Bu ön kontrol yapmanızı sağlayan bir durum Olacak. Ayrıca bu özellik şu an birçok kullanıcıda aktif olmuş durumda.

Oynatmayı hatırla

Ses kaydı dinlediğiniz sırada sohbetten çıkarsanız, geri sohbete döndüğünüzde ses kaydını manuel olarak kaldığınız yere getirmek zorunda değilsiniz. Çünkü sohbete girdiğinizde ses kaydı nerede

Mesajlar hızlı oynatılabilecek

Normal ve iletilen sesli mesajlar, bundan sonra 1,5 ya da 2 kat daha hızlı oynatılabilecek. Bu özellik de şu an birçok kullanıcı tarafından kullanılıyor.

Link önizleme

WhatsApp'da paylaşılan linkler için önizleme özelliği şu an mevcut ancak bu önizleme WhatsApp Web ile masaüstü uygulamaları için henüz geçerli değil.

Şirket bu konuda yaptığı son güncelleme çalışmasıyla masaüstü uygulamasında da link önizleme özelliğine izin veriyor.

Hatalar düzeltildi

WhatsApp’ın hem masaüstü hem de web sürümünde önceden link önizlemesi bulunuyordu. Şirket çoklu cihaz destek uygulamasını yayınladıktan sonra uygulama hata verdi ardından da önizlemeler kayboldu. WhatsApp oluşan bu problemleri çözdü.

Kamera arayüzü ANDROİD’de değişiyor

WhatsApp kısa bir zaman önce iOS'a sahip olan cihazlardaki kamera arayüzünü değiştirmişti.

WABetaInfo'dan edinilen bilgiye göre yenilenen WhatsApp’ın arayüzünün beta testleri başladı. Artık kamera ekranında yer alan butonlar daha küçük olacak.

Bunun dışında WhatsApp medya paylaşımını da pratik hale getiriyor. Artık son kullanılanlar ile galeri olarak sistem bir ayrıma gidiyor.

Dil manuel olarak ayarlanabilecek

Bilindiği üzere WhatsApp uygulamasında kullanılacak olan dil otomatik sistem tarafından seçiliyordu.

Facebook'un üst kurumu olan Meta'nın bünyesinde yer alan WhatsApp, senelerdir kullanıcıların manuel dil seçeneği isteğini görmezden geliyordu.

WABetaInfo'da yer alan sızıntı bilgiye göre dil seçmek artık manuel olacak.

WhatsApp'ın manuel olarak dil seçeneği özelliği Hindistan gibi çok uluslu olan ülkelerde zaten vardı fakat şirket politikası gereği bu özellik diğer ülkelere kullanılamıyordu.

Gönderilen belgelerde önizleme yapılabilir

Fotoğraflar ile videolar önizleme seçeneği ile görülebiliyordu. Ancak bu söz konusu özelliği kullanıcıların gönderdiği belgelerde kullanmak mümkün değildi. WABetaInfo'nun aktardığı bilgilere göre bu özelliğin test edildiği yeni sürümün ismi Android beta 2.22.5.11.

Eğer yapılan test sonuçları başarılı olursa özellik WhatsApp kullanıcılarına açılacak.

Gizlilik ayarlarında da WhatsApp kişiselleştirmeye gidiyor

WhatsApp'ın kullanıcılarının hizmetine sunacağı bu özellik sayesinde fotoğraflarınızı, hikayelerinizi ve son görülmelerinizi kimlere göstereceğinizi seçebileceksiniz.

Masaüstü sesli mesaj özelliği

WhatsApp uygulamasının masaüstü sürümünde kullanıcıların sesli mesaj oynatması mümkün değildi. Fakat WABetaInfo'daki bilgilere göre son sürümünde sesli mesaj oynatıcısı bütün kullanıcılara açıldı.

Bu özelliği kullanmak isteyenlerin v2.2204.5 sürümüne sahip olması gerekiyor. Bu sürüm daha Android kullanıcılarına gelmedi.

Masaüstü versiyonu için 4 yeni özellik

Meta şirketinin bünyesi altında bulunan mesajlaşma uygulaması olan WhatsApp, masaüstü versiyonu için de uygulamaya geçmesi planlanan 4 yeni özelliği duyurdu. İşte masaüstü için gelen dört yeni özellik…

Çıkartma önerisi

Uygulamaya gelen yeni bir başka özellik ise, kullanıcıların mesajlaşma esnasında konuşma metnine uygun çıkartma önerisi alması oldu.

Kişiler konuşmaları esnasında önerilen sticker’ı seçerek karşı tarafla daha hızlı şekilde yazışabilecek.

Uçtan uca şifreleme

WhatsApp’a yeni gelen son özellik de mobil uygulamada bulunan uçtan uca şifreleme yönteminin uygulamanın masaüstü versiyonuna da gelmesi.

Bu özellikle birlikte masaüstü sürümünde WhatsApp, gelen bağlantı linklerinin önizlemesi özelliğini kullanıcılarına sunabilecek ve kişilerin gelen linke tıklamadan önce link hakkında bilgi almasını sağlayacak.

Çevrimdışı mesajlaşma

Bu özellikle birlikte kullanıcılar telefonlarını çevrimdışı tutmadan mesaj gönderip, mesaj alabilecekler.

Herkes için sil artık sınırsız olacak

Gelen güncellemelerle beraber WhatsApp’ın yakın zaman içinde sohbetlerdeki ‘Herkes için sil’ süresini sınırsız olarak güncelleyeceği belirtiliyor.

Yorumlar (0)