WhatsApp'a vergi geldi, halk protesto için sokağa çıktı

Lübnan'da WhatsApp'a gelen vergilendirmenin ardından halk tepki olarak protesto için sokağa çıktı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 18.10.2019, 12:30 18.10.2019, 12:03
WhatsApp'a vergi geldi, halk protesto için sokağa çıktı

Dünyaca ünlü haberleşme uygulaması WhatsApp bu kez çok farklı bir konuyla gündemde. Uzun bir zamandır finansal kriz içerisinde bulunan Lübnan'dan şaşırtan bir karar geldi. WhatsApp'tan Facebook'a FaceTime'a kadar internet ile yapılacak sesli aramalardan vergilendirme alınacağı duyuruldu.

WhatsApp vergisi ise halk içerisinde büyük bir tepkiyle karşılanan 20 cent olarak bedellendirildi. Fakat hükümet bu sefer protestolarla karşı karşıyla kalınva kararından vazgeçmek durumunda kaldı.

Protestocular tarafından WhatsApp yasağının kabul edilemeyeceği ifade edildi. Halk karara tepki için sokaklara çıkarak lastikleri yaktı ve yolları kapadı. Lübnan Telekomünikasyon Bakanı Mohamed Choucair ise WhatsApp için alınan bu kararın iptal edildiğini duyurdu.

Eğer halkın tepkisi olmasaydı alınan vergilendirme kararı neticesinde yıllık 200 milyon dolar gelir elde edilebilecekti. Ülkenin mevcut iki GSM operatörünün faaliyette olan tarifeleri oldukça pahalı ve bu sebeple görüşmeler için WhatsApp gibi platformlar tercih ediliyor. Bu durumun ise telekom gelirlerine  2017-2018 yılları arasında yüzde 33 azalışla yansıdığı görülüyor.

Yorumlar (0)