Web'in mucidi interneti kurtarmaya çalışıyor

'Web'in mucidi olarak anılan Tim Berners-Lee, interneti kötücül güçlere karşı korumak için küresel bir hareket başlattı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 25.11.2019, 14:56 25.11.2019, 15:01
Web'in mucidi interneti kurtarmaya çalışıyor

Tim Berners-Lee, bütün dünyayı 'dijital distopyaya' sürükleyecek tehditler olarak adlandırdığı siyasi manipülasyon, sahte haber, mahremiyet ihlali ve diğer kötücül güçlere karşı interneti korumak maksadıyla küresel bir hareket başlattı.

'Web Sözleşmesi' ismi verilen hareket, "Sahip olduğumuz interneti hepimiz birlikte ortaya çıkarttık. İnterneti garanti altına almak da hepimize düler" fikri etrafında bütünlük kazanıyor.

'Web Sözleşmesi' hareketi; şirketleri ve bireyleri, hükümetleri, interneti suiistimalden korumaya ve insalığa faydasını garanti altına almaya teşvik etmeyi planlıyor.

Guardian gazetesine açıklama yapan Tim Berners-Lee, insanların internette kötü şeyler olduğuna yönelik korkularının haklı olarak gittikçe büyüdüğünü, eğer web olduğu gibi bırakılırsa pek çok şeyin ters gideceğini söyledi. Ve şöyle devam etti:

"İhtiyacımız olan web için 10 yıllık bir plandan ziyade web'i şu anda dönüştürmek."

Dokuz temel prensip belirlendi

Bir yıldan fazla süredir 80 kurumun üzerinde çalıştığı 'Web Sözleşmesi'; hükümetler, şirketler ve bireyler için üçer tane olmak üzere toplam 9 temel prensip belirledi.

Hükümetlere, ‘herkesin internete bağlanabilmesini garanti altına al’, ‘interneti her zaman ulaşılabilir kıl’, ‘insanların çevrimiçi mahremiyetine ve veri haklarına saygı duy, onları koru’ çağrısında bulunuyorken, şirketlere ise ‘internetin herkes için ulaşılabilir ve bütçeye uygun olmasını sağla’, ‘çevrimiçi güveni inşa etmek adına insanların kişisel verilerine ve mahremiyetlerine saygı göster, onları koru’, ‘insanlık adına en iyiyi destekleyecek ve en kötüye meydan okuyacak teknolojileri geliştir’ prensipleri öneriliyor.

Son olarak ise bireylere, yaratıcı ve katkı sağlayıcı ol’, ‘insan onuruna ve sivil söylemlere saygı gösterecek güçlü topluluklar inşa et’ ve ‘web için mücadele et’ çağrısı yapılıyor.

İnterneti kötüye kullanmak isteyen güçlerin her zaman çok güçlü olduğunu belirten Tim Berners-Lee, “İster bir hükümet ister şirket olun, web’i kontrol etmek her zaman büyük kâr elde etmenin ya da iktidarda kalmayı garanti altına almanın bir yolu. Bireylerse bunun en önemli parçası. Çünkü sadece insanlar diğer iki unsuru sorumlu olmaları için motive edebilir” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)