Virgin Galactic pilotları, uzay yolculuğuna Türk yazılımı ile hazırlanıyor 

Uzay yolculuğu hizmeti sunan Virgin Galactic’in, HAVELSAN’a ait ABD merkezli Türk şirketi Quantum3D tarafından geliştirilen yazılımı kullandığı ortaya çıktı. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 14.09.2021, 16:28
Virgin Galactic pilotları, uzay yolculuğuna Türk yazılımı ile hazırlanıyor 

HAVELSAN’a ait ABD merkezli Türk şirketi Quantum3D’nin görüntü üretici IDX80 yazılımının, uzay yolculuğu hizmeti sunan Virgin Galactic tarafından kullanıldığı açıklandı. 

Türk basınının edindiği bilgiye göre yazılım ile yoğun sistemler alanında faaliyet gösteren, çözümleri hem yurt içi hem de yurt dışında kullanılan HAVELSAN, bir süre önce uluslararası pazarlara açılmak ve ihracat gelirlerini artırmak için Silikon Vadisi’nde faaliyet gösteren Quantum3D’yi satın almıştı. Bir tür simülatör teknolojileri geliştiricisi Quantum3D şirketi, ortaya koyduğu hizmetlerle birçok uluslararası teknoloji şirketi için çözümler üretmiş ve MANTIS simülasyon yazılımı entegre ettiği IDX80 görüntü üretici yazılımını ticari uzay yolculuğu hizmeti veren Virgin Galactic’e sunmuştu. 

Yolcuların uçuş hazırlığında ve pilotların eğitiminde kullanılıyor 

HAVELSAN önderliğinde geliştirilen bu yazılım, Virgin Galactic’in pilot eğitimlerinde ve yolcuların uçuş hazırlıklarında kullanılıyor. Yazılım sayesinde yerden yükseklik ve görüş hatta kesişme noktası testleri gibi kritik önemdeki fonksiyonların yanı sıra araç ve kokpite aşinalık kazandırılıp hava ve aydınlatma gibi unsurlar da gerçeğe yakın şekilde deneyimlenebiliyor. 

Quantum3D, Virgin Galactic’in gereksinimlerine cevap vererek ayrıca uçuş boyunca VIP uçak takip görüntüsünü simüle etmek amacıyla tek başına çalışabilen bilgisayar kullandı. 



Görsel dünya oluşturuldu 

Simülatör projelerinde deniz, hava ve kara araçlarının eğitimine uygun görsel bir dünya oluşturuluyor. Geniş arazilerin görüntülenebilmesi, yüksek efekt çeşitliliği, çok sayıda taktik modelin kontrol edilebilmesi, sensör sistemlere sahip araçların görüntülerinin oluşturulması veya dar bir bölgede yüksek model detayı yaratmak gibi ihtiyaçları karşılamak için görüntü üreteçlerinden yararlanılıyor. 

IDX80 sayesinde sabit kanatlı havacılık, toplu ve silahlı sistemler, denizcilik ve otomotiv araştırma, sürüş ve geliştirme simülatörleri, sanat gerçeklik gibi pek çok farklı simülasyon uygulaması hayata geçirilebiliyor. Ayrıca aracın hareketine göre dış dünya görüntüsü, mevsimsel efektler, gece ve gündüz görünümü, hava olayları gibi kullanıcı eğitimine katkı sağlayan gerçek zamanlı görsel videolar üretilebiliyor. 

Yüksek çözünürlükte ve geniş görüş açısında oluşturulan bu görüntüler sayesinde gerçeğe yakın deneyim sahibi olmak mümkün. Ayrıca bu simülatör sayesinde yolcular ve pilotları her türlü görüş ve değişikliğe karşı hazırlamak, birinci önceliklerden. 

Yeni siparişler alındı 

Quantum3D, yakın zamanda uzay çalışmaları yapan farklı bir şirketten daha sipariş aldı. 2 ay içerisinde yazılımın teslim edileceğini belirten yetkililer, bunun da bir tür uzay simülasyonu olduğunu ifade etti. Eğitim maliyetlerini büyük oranda azaltan Quantum3D yazılımıyla Türkiye’deki hava araçlarının simülasyonları ile ABD Hava Kuvvetleri pilotlarının eğitiminde de kullanım sağlanacak. 

Yorumlar (0)