Verilerinizi güvende tutun! Siber saldırı tehlikesinden basit adımlarla korunabilirsiniz

Siber saldırılar günümüzde çok sık karşılaşılan ve kişiler ile kurumların güvenliğini tehlikeye atan en önemli konulardan biri. Bireysel olarak yapılan saldırıların ötesinde kurumlara ve şirketlere yapılan siber saldırılarla çok büyük kitlelerin verileri tehlikeye girebiliyor. Peki siber saldırılardan korunmak mümkün mü? Siber saldırıların bütünüyle önüne geçilebilir mi? Hangi yöntemler daha etkin koruma sağlıyor? İşte merak edilen soruların yanıtları...

BİLİM-TEKNOLOJİ 21.07.2022, 16:21 21.07.2022, 16:30
Verilerinizi güvende tutun! Siber saldırı tehlikesinden basit adımlarla korunabilirsiniz

Siber saldırılara ilişkin yaşanılan olaylar dünya çapında artış göstermeye devam ediyor. Yeni dünyanın en değerli çıktısı olan “veri” ve bu verilerin korunması, işlenmesi, uygun bir şekilde kullanıcıların yararına kullanılması hususunda yapılan çalışmalar ülkeler bazında ciddi boyutlara ulaşsa da kötü niyetli olan kişi ve gruplar, hem yerel bazda hem de ülkeler bazında saldırılar düzenleyebiliyor.

Bu saldırılar kişisel boyutlu olduğu zaman ayrı bir soruna sebep olurken, özellikle kurumların hedef alındığı saldırılarda büyük kitlelerin güvenliği üzerine de ciddi bir risk durumu ortaya çıkıyor. Peki güvenlik önlemlerini iyi düzeyde alabilmek mümkün mü? Yaşanabilecek bir siber saldırıdan öncesinde nasıl korunulur? Yöntemleri nelerdir? İşte merak edilen soruların yanıtları…

Siber saldırılar nasıl gerçekleştiriliyor?

Siber saldırılar daha çok kötü amaçlı kodlar kullanılarak yapılıyor. Bu kodlar aracılığıyla bilgisayarlara ve cihazlara sızan hackerlar kişilerin ve kurumların bilgilerini sızdırarak ciddi bir güvenlik ihlaline sebep olabiliyorlar. Uzaktan erişimle zararlı yöndeki kodları kullanıp bilgisayar sistemlerine giren hackerler, yöntemleriyle gizli şirket bilgilerini açığa çıkartıp bütün sistemi çökerterek çalışamaz konuma getirebilirler.

Siber saldırılarda sık kullanılan yöntem hangisi?

Çok çeşitli yöntemler kullanılmakla birlikte daha çok siber saldırıların e-posta ile gönderilen mesajlar aracılığıyla yapıldığı görülüyor. Bilgisayarlara spam yönünde bir mesaj göndererek kullanıcıların dalgınlık ve şüphe uyandırmayacak düzeyde etkileşimleriyle ağa düşürülecek e-postaları almasını ve linklere tıklayarak bilgileri ele geçirme yöntemini kullanıyorlar.

Siber saldırılardan nasıl korunulur?

Muhakkak kişilerin dalgınlığına gelebilir ve verileri anlık olarak tıkladıkları bir link, aldıkları bir mail ile tehlikeye girebilir. Bu durumlarda sorulması gereken soru siber saldırılardan nasıl korunulacağıdır.

Siber saldırılardan korunmak daha doğrusu bütünüyle korunmak diye bir şeyden söz etmek çok zordur. İşini profesyonel düzeyde yapan bir hacker tarafından sisteminize girilebilir ve siber saldırılarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu durumda tek bir çözüm kalmaktadır. En üst düzeyde korunmaya çalışmak. Peki bu korunma yöntemleri nelerdir?

1- Şifrelerinizi kolay parolalardan seçmeyin: Bir yerde hesap açarken şifrenizin sizinle özdeşleşen veya hackerların çok kolay bir şekilde kırabileceği şifrelerden olmamasına özen göstermelisiniz. Zor olan şifreler kırılması daha uzun zaman alacağından basit düzeyde bir güvenlik zafiyetiyle karşı karşıya kalmanıza sebep olmayacaktır.

2- Her yerde aynı şifreyi kullanmayın: Birden çok hesabınız varsa bu hesaplarınızda aynı şifreleri kullanmak bir hesabınızın şifresinin bir şekilde ele geçirilmesi durumunda diğer şifrelerinizin de güvenliğinin ciddi düzeyde riske gireceğini gösterir. Bunu önlemenin yolu ise güvenlik açısından her ne kadar akılda tutmak veya şifrelerin de güvenliğini sağlamak zor olsa da her yerde aynı şifreleri kullanmamak ve bu şifreleri güvenli bir yerde saklamaktır.

3- Parola gizleyici ve koruyucu uygulamalardan yararlanın: Burada dikkat edilmesi gereken husus 3. parti parola şifreleyicilerin aslında büyük bir tehlike de oluşturabilmesidir. Bu yüzden resmi ve dünyaca ünlü markaların şifre koruma yazılımlarını bilgisayarınızda veya mobil cihazınızda kullanarak parolalarınızın güvenliğini sağlayabilirsiniz.

4- Ön belleğinizi temizlemeyi unutmayın: Girmiş olduğunuz web sitelerde bir ön bellek oluşur ve orada yaptığınız işlemler, yazılarınız, yani geçmişiniz kaydedilir. Daha sonradan aynı yere girenin siz olduğu durumda bir sorun bulunmaz ancak kötü niyetli birileri tarafından sizin oturumunuzun sonlanmasının ardından bu sitelere girilince form verileriniz, tıklama geçmişiniz, oturum kaydınız görülebilir. Bu yüzden internet ve bilgisayar geçmişinizle ön belleğinizi düzenli olarak temizlemeyi unutmayın.

5- Ücretsiz Wi-Fi hizmetlerinden uzak durun: Artık birçok kurumda veya ulaşım aracında ücretsiz internet hizmeti sağlanıyor. Bu hizmet belediyeler tarafından da kurumlar tarafından da sağlanıyor. Halka açık Wi-Fi ağları kendi içinde belirli bir güvenlik düzeyine sahip olsa da dışarıdan gelebilecek saldırılara daha açıktır. Bu yüzden kaynağı güvensiz ücretsiz Wi-Fi ağlarından uzak durmanız siber saldırılara karşı güvenlikte kalmanız açısından büyük yarar sağlayacaktır.

6- Antivirüs programları kullanın: Tercihe göre kullanıcılar antivirüs programlarını bilgisayarlarına ve mobil cihazlarına kurabildikleri gibi kimi zaman ise mesafeli durabiliyorlar. Ancak antivirüs programları dünyaca ünlü bilinen markaların olduğu takdirde yıllarca süren araştırmalar ve işin güvenlik kısmına bilhassa özenilerek oluşturulmuş olan yazılımlarla sizi koruyacaktır. Orijinal kullanım bedelleri çok da yüksek olmayan antivirüs programlarıyla sisteminizi ve verilerinizi her zaman güvende tutma işini kolaylaştırabilirsiniz.

Yorumlar (0)