Veri aktarım hızında yeni rekor: Saniyede tam 1.84 petabit!

Danimarka Teknik Üniversitesi ile İsveç't eyer alan Chalmers Teknoloji Üniversitesi'nden araştırma ekibi tarafından veri aktarımında yeni bir rekor kırıldı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 14.12.2022, 12:04 15.12.2022, 09:21
Veri aktarım hızında yeni rekor: Saniyede tam 1.84 petabit!

Japonya Ulusal Bilgi ve İletişim Teknoloji Enstitüsü'nde bulunan bir araştırma ekibi, geçtiğimiz haziran ayında saniyede 1,02 petabit veri aktarım hızına ulaşıp rekor kırmıştı.

İsveç'teki Chalmers Teknoloji Üniversitesi ile Danimarka Teknik Üniversitesi'nden bir araştırma ekibi, Japonya'nın kırmış olduğu bu rekoru daha da ileriye götürmeyi başardı.

1 saniyede 1.84 petabitlik veri aktarımı yapıldı

Bir tek lazer ve bir tek optik çip kullanan araştırma ekibi tarafından saniyede, 1,84 petabitlik veri aktarımı yapıldı. Bu rakam, toplam küresel internet trafiğinin saniyelik veri aktarım hızının 2 katına eşit. Yani oldukça büyük bir rakam!

Konuya ilişkin Danimarka Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Leif Katsuo Oxenlowe, "Veri merkezlerinde tutulan, ısı üreten ve enerji tüketimi olan yüz binlerce lazer yerine yeni bir çözüm getiriyoruz." şeklinde konuştu.

Gelecek yıllarda uzmanlara göre yüksek hızdaki internet bağlantılarına çok fazla ihtiyaç var. Pek çok bilim insanı, eğer durum böyle giderse birkaç sene içinde küresel internet altyapısının çökebileceğini ifade ediyor.

Yorumlar (0)