Venüs'te Dünya'dakine benzer jeolojik aktivite tespit edildi

Bilim insanları, Venüs'ün yüzeyinde jeolojik aktivite keşfettiklerini ve bu hareketin, Dünya'daki kıtaların hareket etmesine benzediğini ifade etti.

BİLİM-TEKNOLOJİ 24.06.2021, 09:58 25.06.2021, 09:52
Venüs'te Dünya'dakine benzer jeolojik aktivite tespit edildi

İngiltere’nin Royal Holloway Üniversitesinden Dr. Richard Ghail, Paul Byrne ile New York Columbia Üniversitesi'nden Prof. Sean Solomon ve diğer meslektaşları, Venüs'ün alçak alanlarında kayalık kabuk blokların dönüş yaptığını ve paralel olarak birbirlerine hareket ettiğini tespit etti. 

Venüs’ün yüzeyinde hareket keşfedildi

NASA tarafından 1989'da fırlatılan, 1994'e kadar aktif olduğu bilinen Magellan uzay aracının topladığı veriler kapsamında, Latincede  “kampüs ya da alan" anlamına gelen "campi" ismini verdikleri yüzey yapılarını haritaladı.

Dünya’nın, hareketli tektonik plakalardan meydana gelen ve bir mozaik gibi bölünmüş olan yapısının aksine daha önce Venüs'ün kayalık dış tabakasının, tek bir parça halinde olduğu düşünülüyordu. Ancak geleneksel görüşün aksine  bulgular, oldukça canlı, jeolojik aktivitelerin meydana geldiği bir gezegenin olabileceğini belirledi.

“Yüzeyde bozulmaya sebep olabilir”

Magellan uzay aracının kayıt altına alınan görüntülerinin bilgisayar modellemelerinin neticeleri, kabuğun altında döner halde olan erimiş kayanın, yüzeyde kırılma, bozulma ve gerilmeye sebep sebep olabileceğini aktardı.

2,5-4 milyar yıl önce Venüs'ün tektonik aktivitesinin, Dünya'daki ısı akışının çok daha yüksek ve kayalık dış tabakanın çok daha ince olduğu Arkeen dönemiyle benzerlik gösterebileceği ifade edildi. Araştırmanın baş yazarı Paul Byrne, "Tıpkı Dünya'daki gibi Venüs'te, iç kuvvetin yönlendirdiği, daha önce bilinmeyen bir tektonik deformasyon modeli tespit ettik" sözlerini kullandı. Bryne, Dünya'da şu an görülen tektonik hareketten biraz farklı olsa da bunun, gezegenin yüzeyindeki hareketlerle varlığı belirlenen bir iç kuvvetin kanıtı olduğunu açıkladı.

Söz konusu araştırmada, Venüs’ün yüzeyinde hareket halinde olan 100-1000 kilometre uzunluğa sahip blokların, aynı zamanda Avustralya'nın Amadeus Havzası, Çin'in Şiçuan Havzası, Çek Cumhuriyeti'nin pek çok bölgesinin altında yer alan Bohem Masifi gibi Dünya’da bulunan kabuklara da benzediği dile getirildi.

Yorumlar (0)