Venüs'e yaşam belirtisi Dünya'dan mı gitti?

Harvard Üniversitesi'nden bilim insanları yaptıkları yeni bir araştırmayla gök taşlarının uzak geçmişte dünyamızın atmosferini en az 600 bin defa sıyırdığı ve yüksek irtifadaki mikropların Venüs'e taşınmış olabileceği görüşünü paylaştı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 30.09.2020, 23:20 01.10.2020, 17:41
Venüs'e yaşam belirtisi Dünya'dan mı gitti?

Geçtiğimiz günlerde bilim insanları tarafından yeni buluşları açıklanmıştı. Yapılan açıklamada Venüs gezegeninde asidik bulutların bakterilerin ürettiği "fosfin" adındaki bir gazın tespit edildiği ve bunun da bir yaşam belirtisi olabileceği ihtimalleri üzerinde durulmuştu.

Venüs'te yaşam belirtilerinin görülmesi pek çok uzay ajansının ilgisini çekti. Mesela NASA, Venüs'e ilişkin iki farklı göreve odaklanırken, Rusya kanadından ise Venüs için proje başlatılacağı duyurulmuştu.

Venüs'e yaşam belirtisi Dünya'dan mı gitti?

Harvard Üniversitesi'nden Astronomi Bölümü'nün yapmış olduğu araştırmada, gök taşlarının uzak geçmişte Dünya'nın atmosferini en az 600 bin defa sıyırdığı ve yüksek irtifada mikropların Venüs'e taşınmış olabileceği kaydedildi.

Gezegenlerin arasındaki gök taşları aracılığıyla yaşamın aktarılmasına ilişkin teoriye panspermi ismi veriliyor. Yakın geçmişte bilim insanları tarafından, Dünya'daki yaşamın da bu şekilde başlamış olabileceği öne sürülmüştü.

2019 senesinde NASA tarafından iki farklı göktaşı üzerinde şeker modülleri de keşfedilmişti. Bunun ardından birçok şirket tarafından gezegenlerde yaşamın doğmasında göktaşlarının kritik bir görev üstlendiği fikri yeniden alevlendi.

Venüs'te yaşam olabilir mi?

Araştırmacılar tarafından, Venüs atmosferindeki fosfinin sadece canlılar tarafından oluşturulabileceği ifade ediliyor.

Fakat bazı bilim insanları bu hipotezi sorgulayıp söz konusu gazın henüz açıklanmayan jeolojik ve atmosferik süreçlerden kaynaklanabileceğini söylüyor. 

Bu sebeple gezegenin gizeminin, gelecek zamanda düzenlenecek olan çeşitli uzay görevleriyle birlikte çözülmesi bekleniyor.

Yorumlar (0)