Varank, PÖH ile hücre evini basıp terörist vurdu!

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "hücre evi simülasyonlu'' sanal operasyona bizzat katıldı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 31.05.2020, 10:58
Varank, PÖH ile hücre evini basıp terörist vurdu!

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Harekat Başkanlığına bağlı SATEM'de (Sanal Taktik Eğitim Merkezi) özel harekat polislerinin (PÖH) gerçekleştirdiği 'hücre evi simülasyonlu'' sanal operasyona sanal silahını kuşanarak bizzat katıldı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın, Ankara'nın Gölbaşı ilçesinde bulunan Özel Harekat Başkanlığına bağlı SATEM'i gezerek bilgi aldığı ve inceleme yaptığı belirtildi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'a SATEM ziyaretinde Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş, Özel Harekat Başkanı Selami Türker ve Havacılık Daire Başkanı Uygar Elmastaşı eşlik etti.

Sanal Taktik Eğitim Merkezindeki (SATEM) çalışmalar hakkında bilgilendirilen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, senaryo gereği teröristler tarafından kullanılan bir hücre evine operasyon düzenleyen ekibe katıldı. Sanal hücreevi baskını öncesinde polislerden kısa eğitim alan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, özel harekatçılarla (PÖH) bina içerisine sızdı ve teröristlerle çatışmaya girdi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank terörist unsurlardan bazılarını sanal silahlar kullanarak etkisiz hale getirdi.

Kısa bir süre önce SATEM'i İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun açtığını anımsatan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Sanal Taktik Eğitim Merkezi'nin (SATEM) teknolojinin geliştirilerek özel operasyonlarda kullanıldığı en üst seviye merkezlerden bir tanesi olduğunu belirterek, SATEM'de polis özel harekat (PÖH) ekiplerinin, bilgisayar ortamında oluşturulan sanal operasyonlara katılarak, tıpkı gerçek ortamdaki gibi tatbikat yaptıklarını ifade etti.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Sanal Taktik Eğitim Merkezi'nin (SATEM) dünyadaki en büyük sanal taktik eğitim merkezlerinden biri olduğunu ve benzerinin dünyada sadece iki ülkede bulunduğunu dile getirdi.

SATEM'de eğitim alan polisleri ziyaret etmek istediği için Sanal Taktik Eğitim Merkezi'ne geldiğini belirten Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank şunları söyledi:

"Polis özel harekatçı arkadaşlarımızla birlikte bilgisayar ortamında oluşturulan bir simülasyonda sanal operasyon düzenleme fırsatımız oldu. Türk güvenlik güçlerinin yüksek teknoloji nimetinden faydalanabiliyor olması bizim için gurur verici bir durum. Gerçek tatbikatlarda bile yaralanmalar olabiliyor. Sanal ortamda yapacağınız ve gerçeği aratmayan tatbikat ya da eğitimde hiçbir risk altına girmiyorsunuz. İlk başta böyle bir merkezi oluşturmak müliyetli olabilir ancak uzun vade dikkate alındığında gerçek mermilerle yapılan ve gerçek sahnelerin kurulduğu eğitimlerden çok daha ucuza bu eğitim ve tatbikat düzenlenebiliyor.

Simüle edilmiş operasyonda gerçek operasyondaki hislerin aynısını yaşayan polis kardeşlerimiz, neredeyse gerçekle aynı zorluklardan geçerek eğitimlerini tamamlamış oluyorlar. Böyle bir eğitim merkezinin Türkiyemize kazandırılmış olmasından şahsen de gurur duydum. SATEM'de güvenlik güçlerimiz inşallah eğitimlerini en güzel şekilde alarak, tatbikatlarını en güzel şekilde yaparak hem kabiliyetlerini geliştirmiş olacaklar hem de Türkiyemizin ve halkımızın savunulmasında en ön saflarda görev yapacaklar."

Simülasyon deneyimini de aktaran Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, önce eğitim parkurlarından geçtiklerini, daha sonra "bina içinde teröristlerle çatışma" senaryosu olan bir sanal operasyona katıldıklarını söyledi. Kendisinin amatör olarak profesyonel polis timiyle birlikte çatışmaya girdiğini ifade eden Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, operasyonun sanal ortamda olmasına rağmen aynı eforu, aynı heyecanı gerçek operasyon gibi yaşanıldığını tecrübe ettiğini, sanal operasyondaki adrenalinin belki de gerçek operasyondaki adrenalin düzeyine çıktığını söyledi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, sanal operasyonun hem heyecan verici olduğunu hem de teknolojinin geldiği noktanın bu kadar gerçekçi olması ve böyle bir teknolojinin Türk güvenlik güçleri tarafından kullanılıyor olmasının memnuniyet verici olduğunu dile getirdi.

Birbirinden farklı senaryolarda sanal operasyon 

Sanal Taktik Eğitim Merkezi'nde (SATEM) polis özel harekat (PÖH) mensubu kahramanlar, rafineri ve metro baskınlarından uçak kaçırmalara, hücre evi baskınından rehine operasyonlarına kadar birçok farklı senaryodaki sanal eğitim programlarından geçiyor. 500 metrekarelik kapalı alanı olan SATEM'te, Türkiye'nin farklı noktalarında görev yapan polis özel harekat (PÖH) ekipleri belli dönemlerde hizmet içi eğitimdan geçiriliyor.

Sanal eğitimler yardımıyla polis özel harekat (PÖH) ekipleri, hem farklı senaryoları tecrübe ediyor hem de yok denecek kadar az riskli bir ortamda kendilerini geliştirme fırsatı buluyorlar.

Yorumlar (0)