Varank elektrikli faytonun sürücü koltuğuna geçti!

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, İstanbul Adalar'daki atlı faytonların kaldırılacağının açıklanmasının ardından gündeme gelen elektrikli faytonu test etti.

BİLİM-TEKNOLOJİ 23.01.2020, 12:49 23.01.2020, 14:24
Varank elektrikli faytonun sürücü koltuğuna geçti!

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, daha önce Formula 1 yarışlarının düzenlendiği İstanbul Tuzla'daki İstanbul Park'ta son dönemde gündemde olan elektrikli faytonu test etti. İstanbul Adalar'da bulunan atlı faytonların kaldırılacağının kesinleşmesiyle birlikte bir alternatif olarak sunulan elektrikli faytonu deneyen Varank, aracı "güzel ve kullanışlı" buldu.

Bursa ve Denizli'de elektrikli araç üretimi yapan Referans Limited Şirketi'nin  aracını test eden Varank'a İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Pendik Belediye Başkanı Ahmet Cin, Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı, Elektrikli faytonu üreten Referans Limited Şirketi'nin Genel Müdürü Haluk Şahin ve Intercity Yönetim Kurulu Başkanı Vural Ak katıldı.

Hem elektrikli faytonu hem de diğer araçları bizzat direksiyona geçerek deneyen Mustafa Varank, test sürüşünden sonra AA muhabirine "Bu firma, yerli golf araçları, elektrikli araçlar üretiyor. Aynı zamanda inovatif bir ürün olan elektrikli fayton da geliştirdi. Biz de belediye başkanlarımızı ve sayın valimizi yanımıza aldık ve bu aracı test ettik. Gerçekten memnun kaldık. Gayet güzel ve kullanışlı bir araç" diye konuştu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı, atlı faytonlara artık elektrikli alternatifler olduğunu, bu yüzden hayvanlara eziyet edilmesinden ziyade elektrikli araçlara geçiş yapılması gerektiğinin altını çizdi ve "Her ortamda yerli üretimin öneminden ve kullanımından bahsediyoruz. Ülkemizde üretilen ürünlerin yabancı ürünlere tercih edilmesini istiyoruz. Bu konuda aslında mevzuat da var. Yerli ürünlere fiyat avantajı uygulanması konusunda mevzuat şu anda zaten uygulamada" şeklinde konuştu.

Bakan Varank, yerli ve milli bir ürünle başarı hikayesi yazma niyetinde olduklarını belirtti ve "Burada da bir örneğini görmüş olduk. İnşallah böyle ürünler Türkiye'de kullanılır, hem vatandaşlarımızın hem de turistlerimizin faydasına sunulur" ifadelerini kullandı.

Yerli üretim teknolojik ürünlerin fiyat olarak daha uygun olduğunu vurgulayan Varank, "Mevzuatta yerli malı ürünlere özellikle kamu ihalelerinde yüzde 15 fiyat avantajı uygulanması orta ve yüksek teknolojili ürünler için mecburi. Diğer ürünler için de bu durum kamu otoritelerinin kararına bırakılmış durumda. Yerli ürünlere fiyat avantajı uygulanması konusunda kamu idarelerimizle, bakanlıklarımızla, yerel yönetimlerimizle sık sık görüşmeler gerçekleştiriyoruz. Yerli üreticilerin yüzde 15 fiyat avantajıyla desteklenmesi, hem üretemediğimiz ürünlerin millileştirilmesi açısından, hem de Türkiye'de bir ölçek oluşturulması açısından önem taşıyor. 11. Kalkınma Planı çerçevesinde Sanayi İcra Kurulu kurulması mevzu . Burada özellikle kamu alımlarında, büyük ölçekli ihalelerde yerlileşmeyi temin edecek şekilde Sayın Cumhurbaşkanımızın liderlik edeceği bir kurul oluşturmak istiyoruz. Bu kurul vasıtasıyla da Türkiye'de yerlileştirme alanında önemli bir adım atmış olacağız" dedi.

Yorumlar (0)