Vaka sayıları atık sulardan tespit edilecek!

ABD’de Biobot Analytics adlı bir tıbbi araştırma kurumu, Massachusetts eyaletinde bulunan atık sularda tahmin edilenin çok üzerinde yeni tip koronavirüs (Covid-199 kalıntısı saptadıklarını iddia etti. Araştırmada, 18-25 Mart tarihlerinde incelemeye alınan atık sulardaki DNA takibi neticesinde bölgede koronavirüsün bulaştığı en az 2 bin 300 kişinin bulunduğu sonucuna varıldı. Aynı dönemde Massachusetts eyaletindeki resmi koronavirüs vaka sayısının 446 olduğu paylaşıldı. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 10.04.2020, 11:31 10.04.2020, 11:33
Vaka sayıları atık sulardan tespit edilecek!

Tıp konusunda henüz resmi onaya sahip olmayan araştırmalarının bulunduğu MedRxiv isimli kuruluşun internet sitesinde yayımlanan rapora göre, Mart ayında Massachusetts eyaletinin bazı bölgelerinden alınan atık sulardaki yeni tip koronavirüs (Covid-19) izleri tahmin edilenden çok fazla çıktı.

Biobot Analytics isimli araştırma ekibi, Massachusetts eyaletinde 18-25 Mart tarihleri arasında büyük bir hastanenin atık sularından aldıkları partiküllerin DNA izlerini inceleyebildiklerini ve atık sulara karışan virüs parçacıklarının kaç farklı insan DNA’sından geldiğini öngörebildiklerini ileri sürdü. 

Ulusal Genel Tıp Bilimleri Enstitüsü tarafından destek verilen araştırmada, 18-25 Mart tarihleri arasında incelenen atık sulardaki DNA takibi neticesinde bölgede koronavirüsün bulaştığı en az 2 bin 300 kişinin olduğu tespit edildi. Aynı dönemde Massachusetts eyaletindeki resmi koronavirüs vaka sayısının 446 olduğu paylaşıldı. 

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) ve Harvard gibi önemli üniversitelerden araştırmacıların imzası bulunan raporda, atık su incelemelerinin, testlerin oldukça kısıtlı sayıda uygulanabildiği bir dönemde virüsün ne kadar yayılmış olduğunu saptamaya katkı sağlayabileceği ve ilerleyen dönemlerde salgın vakalarının ölçümlemesi için de kullanılabileceği kaydedildi. 

Söz konusu raporda, atık sularda bulunan virüslerin halk sağlığı için henüz bir risk taşımadığı fakat elde edilen verilerin virüsün yayılma potansiyelini göstermesi bakımından büyük anlam taşıdığı ifade edildi. 

Yorumlar (0)