Uzmanlardan uyarı: YouTube'da bunu sakın yapmayın

Kaspersky, kripto dolandırıcıları tarafından geliştirilen yeni yöntemle YouTube'daki popüler videolara yorum yazarak ucuz kripto paralarla ilgilenenlere ulaşılmaya çalışıldığını bildirdi. Uzmanlar ise kullanıcıların, kripto kaynaklarını dikkatli bir şekilde kontrol etmelerini ve YouTube'daki her yoruma güvenmemelerini öneriyor.

BİLİM-TEKNOLOJİ 13.07.2022, 18:15
Uzmanlardan uyarı: YouTube'da bunu sakın yapmayın

Kaspersky tarafından gerçekleştirilen açıklama doğrultusunda, firma uzmanları, saldırganların YouTube üzerinden sahte kripto hizmetlerini tanıtmaya çalıştığı illegal bir plana şahit oldu.

Çok izlenen videolara yorum yazarak ucuz kripto paralarla ilgilenenlere ulaşmaya çabalayan dolandırıcılar, YouTube'da trende giren videoları tercih ediyor ve kripto para piyasasında sahte bir ihlali teşvik edici yorumlar yazıyor. Yazdıkları şeyleri daha görünür kılmak amacıyla, yorumu en tepeye çıkaracak olan bot cevaplar da yazılıyor. 

Yorum, seyircileri yazarın kendi YouTube kanalına gitmeye ve sözde bir döviz kuru hatası üzerinden nasıl faydalanılacağına dair talimatlar veren bir video seyrettirmeye teşvik ediyor. Kullanıcılar bahse konu videonun kanalda paylaşılan tek video olduğunu fark edemeyebiliyor.

Söz konusu uydurma videoda döviz kuru satırları üzerindeki düzenlemeler çıplak gözle dahi görülebiliyor. Öte yandan yorumlar sevindirici yanıtlarla dolduruluyor. Videonun altında yer alan bağlantı, sahte olan bir borsaya yönlendiriyor.

Kullanıcı açıklamada bağlantısı verilen internet sayfasına ulaştığında, Bitcoin takası sağlamak üzere düzenlenmiş bir mecrayla karşılaşıyor. Fakat bunu kullanırsa, hizmet sahte olduğundan dolayı bu parayı bir daha hiç göremiyor.

"Her yoruma güvenmeyin"

Açıklamada hususa dair görüşlerine yer verilen Kaspersky Güvenlik Uzmanı Mikhail Sytnik, en uygun fiyata kripto para satın almak isteyenlerin sıklıkla dolandırıcıların hedefi haline geldiğini belirtti.

Sytnik, "Yaptığımız araştırma, dolandırıcıların kurbanlarına erişebilmek adına yeni ve çok daha yaygın yollar kullandığını gösteriyor. Kullanıcıların, kripto kaynaklarını dikkatli bir şekilde kontrol etmelerini ve YouTube'daki her yoruma güvenmemelerini öneriyoruz." sözlerini sarf etti.

Yorumlar (0)