Uzmanlardan "kuantum kıyameti" uyarısı: Her şey ifşa edilecek

Çinli akademisyenler tarafından bir makalede yer verilen "kuantum kıyameti" uyarısı hakkında konuşan siber güvenlik uzman Tim Callan, gelişen süper güçlü kuantum bilgisayarlar sayesinde gelecekte en güçlü şifrelerin bile rahatlıkla kırılacağını söyledi. Devlet sırları ve banka hesaplarının kolaylıkla ifşa edilebileceğine değinen Tim Callan, söz konusu kuantum kıyametinin ne zaman gerçekleşeceğine dair görüşlerini aktardı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 14.01.2023, 16:41 Hakan Öksüz
Uzmanlardan "kuantum kıyameti" uyarısı: Her şey ifşa edilecek

Gelişen teknolojiler sayesinde günümüzde neredeyse bütün işlemler, internet üzerinden hallediliyor. Kişisel verilerden gizli devlet arşivlerine kadar pek çok dosya, güçlü şifrelerle korunuyor. Teknolojik gelişmeler, bunun gibi avantajlarının yanı sıra bazı dezavantajları da beraberinde getiriyor. Bireylerin, kurumların ve devletlerin gizli bilgilerini koruyan süper güçlü şifrelerin, kuantum bilgisayarı tarafından kırılabilmesi olasılığı, "kuantum kıyameti" endişesine yol açıyor.

Çinli araştırmacılar tarafından hazırlanan bir makale, Google ile IBM tarafından geliştirilen süper güçlü kuantum bilgisayarın yol açabilecekleri ile ilgili panik yaratan iddialar ortaya attı. Ne kadar güçlü olursa olsun bütün şifreleme yöntemlerinin, bu kuantum bilgisayar tarafından etkisiz hale getirilebileceğini öne süren makale, paniğe neden oldu.

"En güçlü şifreleri kısa sürede kırabilir"

Sectigo isimli siber güvenlik şirketinde görevli uzman Tim Callan, söz konusu "kuantum kıyameti" hakkında açıklamalarda bulundu. Geliştirilmekte olan kuantum bilgisayarlarının, gelecekte en güçlü şifreleri bile kısa sürede çözebilme kabiliyetine erişeceğini kaydeden Callen, "Bu bilgisayarlar, veri güvenliği için en büyük tehditlerden biri olabilir." dedi.

"8 ila 20 yıl içinde bunlar mümkün olabilir"

Kuantum bilgisayarların muazzam işlem gücünden bahseden Callan, "Devlet sırları, tıbbi kayıtlar ve banka hesabı detayları dahil kısa sürede birçok bilgiyi ifşa edebilecek işlem gücüne sahipler. Buna nedenle uzmanlar, bu kuantum bilgisayarlardan bahsederken 'kuantum kıyameti' tabirini kullanıyor. Önümüzdeki 8 ila 20 yıl içinde bu güce sahip bilgisayarların geliştirilebileceğini düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)